13:29 / 30.10.2019.

Autor: V.M./Hina

Filmofilska Noć vještica u kinu Tuškanac

-

-

Foto: - / -

Zagrebačko kino Tuškanac priredilo je poseban program za Noć vještica 'Fokus: Halloween', u okviru kojega će se u srijedu i četvrtak prikazati četiri klasika horor žanra, počevši od filma ‘Suspiria’, najuspješnijeg filma Darija Argenta.
Zagrebačko kino Tuškanac priredilo je poseban program za Noć vještica 'Fokus: Halloween', u okviru kojega će se u srijedu i četvrtak prikazati četiri klasika horor žanra, počevši od filma ‘Suspiria’, najuspješnijeg filma Darija Argenta.

Argentovo ostvarenje iz 1977. godine, uvršteno na popise najstrašnijih filmova svih vremena, prati Amerikanku koja dolazi u Njemačku kako bi upisala prestižnu baletnu akademiju, no ondje je dočekuju neobični likovi i još neobičniji događaji.

Taj prvi dio autorove neslužbene trilogije o silama zla koje pokušavaju doći na zemlju, a koju zaokružuju naslovi ‘Inferno’ i ‘Treća majka’, prikazat će se u novoj 4K restauraciji.

- Riječ je o efektno stiliziranom i estetiziranom djelu koje imponira promišljenom uporabom raskošnog, jarkog i prezasićenog kolorita, maestralnim kreiranjem ugođaja tjeskobe, ekspresivnom vizualnošću i zanimljivom glazbom koja izuzetno pridonosi atmosferičnosti cjeline, ističe se u najavi programa.

U srijedu se prikazuje i ‘Karneval duša’ (1962.), jedini dugometražni redateljski projekt Herka Harveyja, priča o djevojci koju progoni zagonetan čovjek koji izgleda poput duha, dok je ljudi kojima se obraća ne čuju i ne vide.
Iz Tuškanca kažu kako zapletom taj film podsjeća na priče iz serije Zona sumraka.

- Dugo zanemareno, a danas kultno ostvarenje glasoviti David Lynch uvrstio je među svoje omiljene filmove, a film se toliko svidio Georgeu A. Romeru da je prema njegovim likovima oblikovao zombije iz antologijske 'Noći živih mrtvaca', dodaju.

Antologijski horor Williama Friedkina ‘Egzorcist’ (1973.), nagrađen Oscarom za najuspjeliji adaptirani scenarij i najbolji zvuk, te Zlatnim globusima za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu, prikazat će se u četvrtak.

- Jedan od ključnih i prijelomnih naslova u okvirima žanra horora kontroverzno je i često osporavano, ali i iznimno provokativno i istinski zastrašujuće ostvarenje koje predvodi sjajna glumačka postava koju čine Ellen Burstyn i Max von Sydow, ističe se.

Program će iste večeri zatvoriti ‘Teksaški masakr motornom pilom’ (1974.), kultno i prijelomno ostvarenje Tobea Hoopera ‘u kojemu je već od naslova testirao do kojih granica nasilnosti (se) smije ići na velikom platnu.’

Hooper je otkrio kako je ideju za realizaciju svog drugog dugometražnog igranog filma dobio tijekom jedne adventske kupovine u shopping centru, kada su ga drugi kupci slučajno gurnuli prema polici s motornim pilama, što ga je toliko razljutilo da je poželio zgrabiti jednu pilu i tada se, pred njegovim očima počeo stvarati film, koji je kasnije dobio čak sedam nastavaka ili prepravaka.

- Odbacivanjem klasičnih žanrovskih motiva ponudio je redefiniciju horora, u njegovu je filmu zlo iracionalno, a nasilje divlje, dok autor ne poseže ni za kakvim psihološkim ili kulturološkim objašnjenjima postupaka negativca i njegove obitelji, napominje se u najavi.

Raspored filmova pronađite na internetskoj stranici kina Tuškanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!