Filmovi Bustera Keatona uz glazbu benda Porto Morto

01.09.2021.

11:47

Autor: Hina/V.M.

Buster Keaton

Buster Keaton

Foto: Motovun Film Festival / Lauba

Program "Sto godina smijeha", s četiri komedije slavnog komičara Bustera Keatona, prikazat će se u sklopu revije Motovun u Zagrebu u zagrebačkoj Laubi, uz nastup benda Porto Morto, koji će izvesti uživo novu glazbu skladanu za tu projekciju.

Dvadesete godine prošlog stoljeća zlatno su doba pionira nijemog filma tada su nastajale virtuozne komedije koje i danas oduševljavaju svijet. 


- Jedan od heroja bio je komičar tužnog lica, glumac, redatelj, akrobat, kaskader, milijun talenata objedinjenih u jednoj osobi veliki Buster Keaton, podsjeća se u najavi Motovun Film Festivala.


Za program u Laubi, kojim se predstavlja izbor filmova s festivala, pripremljeni su filmovi iz Keatonova antologijskog niza dvadesetominutnih komedija nastalih prije sto godina. Kako se napominje u najavi, u tim komedijama Buster Keaton se uobičajeno nalazi u neobičnom spletu nevolja i nesporazuma.


Film "Kazalište" prati scenskog radnika koji se budi iz ludog sna i izaziva kaos gdje god se pojavi, u "Pajkanima" je spreman na sve kako bi zadivio djevojku u koju je zaljubljen, no pritom naljuti sve policajce u gradu, u "Tjednu" donosi lude probleme pri sastavljanju kuće koju su Keaton i supruga dobili kao vjenčani poklon, dok u "Visokom cilju" nalazi posao u streljani u vlasništvu kriminalaca koji od njega naručuju ubojstvo poslovnog čovjeka.


Projekcija "Sto godina smijeha" dio je projekta Kino Istra, cjelogodišnjeg programa oživljavanja filmske umjetnosti u sredinama Istre koje nemaju aktivnih kino dvorana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!