Filmska industrija zamijenila naziv sustava kamera iz "ruske ruke" u "U-kran"

18.03.2022.

09:00

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Russian arm

Russian arm

Foto: A.X.C / Shutterstock

Sustav kamera, koji se koristio u bezbrojnim holivudskim filmovima i ranije poznat kao "ruska ruka", izumitelji su preimenovali u "U-kran" u znak počasti zemlji iz koje je došao.

Stabilizacijska dizalica postavljena na krov vozila koristi se za dinamično snimanje stampeda ili automobliskih potjera i omogućava gledateljima 'suvozačko' mjesto uz akcijskog junaka. Korištena je u brojnim akcijskim filmovima među kojima su franšiza "Brzi i žestoki", "Crna udovica" i gotovo svaki film u kojemu je glumio Tom Cruise. Donedavno je uređaj, koji je 1990-ih razvio kijevski Filmotechnic, bio poznat kao "ruska ruka". Ali ne više.

- NOVO SLUŽBENO ime Filmotechnicovog svjetski poznatog sustava sada je U-CRANE u čast zemlje porijekla i njihove herojske borbe protiv ruske agresije - objavila je američka podružnica tvrtke na Instagramu.

Žiroskopski stabilizacijski sustav dizajniran je i izgrađen u Ukrajini u Filmotechnicu i nastavit će se stvarati u Kijevu u godinama koje dolaze!

Trgovački časopis Variety, koji je prvi objavio promjenu imena, napisao je da Filmotechnic zapošljava oko 250 ljudi u Kijevu, gradu pod opsadom.

Kevin Descheemaeker iz Filmotechnic USA rekao je da je naziv "ruska ruka" uklonjen u znak počasti ukrajinskom filmskom inženjeru i vlasniku tvrtke Anatoliju Kokušu, te ukrajinskim zaposlenicima tvrtke.

- Poslao sam e-poštu našoj međunarodnoj skupini da skine sve oznake na našim automobilima, kamionima i prikolicama, web stranicama i da više ne koristimo hashtag #russianarm", napisao je Descheemaeker u izjavi. Kao grupa odlučili smo da će U-CRANE biti respektabilnija alternativa i tako je krenuo pokret na društvenim mrežama.

Ruske snage napale su Ukrajinu prije tri tjedna, prisiljavajući milijune civila da napuste svoje domove, neki preko međunarodnih granica. Invazijske snage optužene su da su gađale škole, bolnice i kazališta, ignorirajući utvrđena pravila sukoba koja zahtijevaju da civili budu pošteđeni užasa rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!