Fišijada u Punitovcima okupila 43 ekipe - majstor do majstora

15.08.2022.

16:47

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/HRT

Fišijada u Punitovcima okupila 43 ekipe

Fišijada u Punitovcima okupila 43 ekipe

Foto: HRT / HRT

U Punitovcima je u organizaciji tamošnje Udruge ribiča "Linjak" održana deveta Fišijada. Na izvrsnom ugođaju uz sam ribnjak, tradicionalni su specijalitet pripremale 43 ekipe.

Za ribnjak u Punitovcima ne znaju ni mnogi Slavonci, a idilične snimke otkrivaju još jedno bogatstvo istočne Hrvatske. Prije tridesetak godina, ovo je mjesto bilo smetlište, no Udruga ribiča iz Punitovaca pretvorila ga je u veliku oazu malenog mjesta.

- Prije je bio bajer gdje se pravila cigla stara, onda je bilo smetlište, pa onda smo krenuli polako s uređivanjem okoliša i takvim stvarima i evo, sad danas smo došli do nekog nivoa, govori Josip Kovačević, Udruga ribiča "Linjak", Punitovci.

A ljepotu ovoga mjesta polako otkriva sve veći broj ljudi. Na prvoj je Fišijadi sudjelovalo tek šest ekipa, a na ovogodišnjoj - njih četrdesetak iz cijele Slavonije i Baranje. I to - majstor do majstora!

Svatko ima svoj recept i svoje male tajne:

- Malo ljute, malo više slatke paprike i ono što je najvažnije da fiš bude dobar je jako puno ljubavi, otkriva Hrvoje Crnoja.

A uz fiš, bilo je tu i šarana na rašljama, kobasica, ali i nezaobilaznih langošica!

Prva je dama Punitovčanki, kako ga od milja zovu - gospodin Đuka!

- Na putovanjima, kud god da idu, trebaju mene da im pokažem put, da ih dovezem, odvezem, da ih zabavljam, da se šalimo, da im skuham nešto ovako, objašnjava Đuro Stipanović.

Miris fiša širio se na sve strane, a članovi žirija pomno su pratili svaki korak. Gustoća, boja, miris, kuhanost ribe... sve je važno!

- Gledamo i ljubav kuhara prema fišu, ali gledamo i ljubav žirija prema fišu, tako da – obostrano, kaže Igor Kovačević, član žirija.

Iako je fiš bio glavni junak, zvijezda je dana nakratko postao i dar ribiča iz Oriovca. Nagrade su, naravno dodijeljene, ali najveća je nagrada svim ekipama bilo druženje i veselje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!