15:22 / 02.03.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Fotografija Massima najbolji 'Portret Hrvatske'

-

-

Foto: - / -

Natječaj Hrvatskog fotografskog centra za 'Portret Hrvatske' naišao na velik odjek među autorima, a najbolji se radovi mogu vidjeti u Muzeju Mimara.
Natječaj Hrvatskog fotografskog centra za 'Portret Hrvatske' naišao na velik odjek među autorima, a najbolji se radovi mogu vidjeti u Muzeju Mimara.

U vremenima sofisticiranih mobitela koji nam sve više zamjenjuju fotoaparate, sve manje je umjetničke fotografije. No, i ove su godine domaći fotografi pokazali da ih među različitim motivima posebno privlači portret.

Među 128 prijavljenih autora i čak 800 portreta titulu najboljeg i novčanu nagradu od 3 tisuće kuna odnio je Walter Sirotić za portret Massima: Najteže je uspostaviti vezu s portretiranom osobom, ističe nagrađeni fotograf Sirotić.

Jedno od posebnih priznanja pripalo je Saši Ćetkoviću za portret manekenke i fotomodela Mie Maretić. Kako kaže, s njom je bilo lako i ugodno raditi.

Ne postoji fotograf, profesionalac ili amater, koji se nije ogledao u žanru jer posebno je zanimljiva naša želja da snimamo ljude, ali i hoće li te fotografije zaista zrcaliti njihovu osobnost drugo je pitanje.

Nužno je uspješno spojiti niz umjetničkih i tehničkih elementa kako bi promatrač osjetio i prepoznao određenu osobu.

Predstavljena je i atraktivna monografija sa čak 89 autora i 136 portreta. Sama izložba na kojoj je izabrano 50 najboljih ostaje otvorena do 14. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!