Gitara B.B. Kinga, fotografije Marilyn Monroe na aukciji u New Yorku

25.08.2022.

08:04

Autor: V.G./Hina/HRT

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Unikatni predmeti iz pop kulture i povijesti, među njima gitara blues legende B. B. Kinga i prve fotografije filmske zvijezde Marilyn Monroe, prodavat će aukcijska kuća Guernsey u New Yorku u rujnu. 

- To je aukcija kultnih predmeta, stvari koje možda nemaju nikakve veze jedna s drugom...Ono što im je zajedničko je da su na ovaj ili onaj način prilično izvanredni - bilo da se odnose na poznati događaj ili poznatu osobu, rekao je Arlan Ettinger, osnivač i predsjednik aukcijske kuće Guernsey.

Na aukciji je prva i nikad ranije viđena gitara B. B. Kinga. Ostali predmeti Kinga, koji je umro 2015., uključuju rukom pisanu glazbu, afrički plemenski bubanj kojega mu je poklonio bivši južnoafrički vođa Nelson Mandela te šest jakni koje je nosio na pozornici.

Prodaju se i fotografije s prvog snimanja Marilyn Monroe koje dolaze sa zanimljivom pričom.

- Američki satnik Ronald Reagan zamolio je 1945. godine vojnika da ode fotografirati atraktivne mlade žene koje rade u lokalnom ratnom pogonu...Ovo je jedna od originalnih fotografija. Ta žena (...) postala je velika i legendarna Marilyn Monroe, objasnio je Ettinger držeći jednu od tih fotografija.

Povijesni predmeti uključuju telegraf korišten na američkom brodu USS St. Louis i mač koji je bio izložen dok je tijelo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja bilo položeno u Bijeloj kući.

Prihod od prodaje alata korištenog na mjestu napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku u rujnu 2001. ići će za internetski 9/11 Tribute Museum.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!