09:39 / 15.11.2019.

Autor: V.M./Hina

Glasajte za naše Završje kao najbolju europsku filmsku lokaciju

Završje (Duško Marušić/PIXSELL)

Završje (Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film ‘Robin Hood’ redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, u konkurenciji njih deset.
Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film ‘Robin Hood’ redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, u konkurenciji njih deset.

European Film Commissions Network
(EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa, na čijoj stranici možete dati svoj glas za naše Završje, treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe.

U prvom dijelu natječaja, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. godine.

Završje - Piemonte d'Istria, mjesto koje je 2016. godine bilo na korak od izumiranja, kandidat je Istarske filmske komisije koja je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije. U Hrvatskoj je na njemu radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1 650 statista.
Robin Hood, sniman u Hrvatskoj, stiže u kina Kako se ističe u obavijesti HAVC-a, u 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je 'glumio' Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Završje, u općini Grožnjan, poslužilo je kao Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley. Robin Hood dolazi na zgarište rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama.

Na tom su se području snimile impresivne akcijske scene.U filmu ‘Robin Hood’ glume Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.

Deset lokacija u konkurenciji za nagradu još su Atena (The Little Drummer Girl, Chan-wook Park), Vilnius (Černobil, Craig Mazin),  Delphi Theatre u Njemačkoj (Babylon Berlin, Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries).

Tu su i  Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija (Honeyland, Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov),  otok El Hierro u Španjolskoj (Hierro, Jorge Coira) i  planina Luggala u Irskoj (Vikinzi, Michael Hirst).

Iz Ukrajine je nominiran Lavov (Eva: Stories, Mati Kochavi, Maya Kochavi), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine (Il Nome della Rosa, Giacomo Battiato), a iz Belgije Royal Brussels (Les Miserables, Tom Shankland).

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, kroz čije je mjere poticaja snimanje filma ‘Robin Hood’ realizirano, glasovi se prikupljaju do 30. prosinca, a svoj glas možete dati na portalu Cineuropa.

Pogledajte najavu filma Robin Hood: početak:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!