Glazba priča univerzalni jezik

17.07.2022.

15:31

Autor: Višnja Ružojčić/M.M./Vijesti/HRT

Glazba priča univerzalni jezik

Glazba priča univerzalni jezik

Foto: Vijesti / HRT

Mladi glazbenici iz cijelog svijeta i ove su se godine okupili u sklopu projekta Etno Croatia. Nakon što su u Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu jedni od drugih učili o tradicijskoj glazbi - krenuli su na mini turneju. I stigli i do Slavonskog Broda.

Oni su najbolji dokaz da je glazba univerzalni jezik.

- Imamo polaznike iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Švedske Portugala, čak Čile, Malawi i naravno naših isto ima nešto, rekla je Lucija Maroević, umjetnička voditeljica projekta Etno Croatia 2022.

Jedni od drugih učili su o tradicijskoj glazbi, plesu i običajima te nakon tri dana, uz pomoć mentora, pripremili program za zajednički koncert.

- Mnogo smo vježbali, stvarali glazbu. Ovo je samo dio divnog iskustva koje smo proživjeli. Mali dio, ali velika radost zajedničkog muziciranja, uživanja u životu… i održavnja koncerata nakon vrlo teškog razdoblja. Sretni smo što smo ovdje, rekao je Cristobal Araya, umjetnički voditelj projekta Etno Croatia 2022.

Sličnih je etno kampova trenutačno više od četrdeset. Broj stalno raste. I svi imaju istu misiju.

- Cilj etna je upravo promicanje tradicije, tradicijske glazbe i poticanje raznolikosti to je poanta svih etno kampova, istaknula je Lucija Maroević.

A različitost vodi toleranciji i jednakosti. Sjajnu su priču u Slavonskom Brodu odavno prepoznali, pa koncerti mladih glazbenika uvijek završe ovacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!