16:34 / 10.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbena scena na webu: #OdSobeDoSobe, The Strokes, Hladno pivo…

-

-

Foto: - / -

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se domaćim glazbenicima koji su djelovanje prebacili na internet i preporučuje nekoliko novih domaćih video spotova nastalih i u sklopu inicijative #OdSobeDoSobe.
Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se domaćim glazbenicima koji su djelovanje prebacili na internet i preporučuje nekoliko novih domaćih video spotova nastalih i u sklopu inicijative #OdSobeDoSobe.

#OdSobeDoSobe

Od prije dva tjedna pratimo i što se događa s projektom UNiSONA - Hrvatskog glazbenog saveza  #OdSobeDoSobe u kojem su pozvali glazbenike da u svojim sobama snime nekoliko pjesama koje se onda emitiraju putem internetskih platformi.

Do sada su iz svojih soba nastupali Mia Dimšić, Boris Hrepić-Hrepa, Pravila igre, Sara Renar, Goran Karan, Tonči Huljić (& Madre Badesha classic), a u srijedu su nas svojim nastupom počastili zagorski blueser Tomislav Goluban i Ivica Kostelić. Riječ je dakle o novoj, sobnoj, verziji pjesme 'Brzi vlak' koju su Goluban i Kostelić snimili još 2008. godine.Online koncerti

U ovim i ovakvim vremenima kada smo većina vezani za svoje domove, brojni se glazbenici uključuju i u ovaj projekt ali i druge slične ‘online’ svirke pa je tako u srijedu virtualni koncert održala grupa Kojoti svirajući svoj povratnički album 'Sve je pod kontrolom'.
Kojoti Obrade starih hitova sa stihovima iz doba korone 

Isto tako mnogi stvaraju i snimaju nove pjesme ili čak primjereno situaciji obrađuju svoje stare hitove s novim tekstovima koji nam oslikavaju današnju situaciju u Hrvatskoj i svijetu.

Tako je zagrebački bend Kawasaki 3P izmijenio tekst pjesme ‘Anđelko’, inače nastale na aranžmanima evergrina ‘I Just Called To Say I Love You’ Stevieja Wondera. Pjevač Tomfa i ekipa ovog mnogoljudnog sastava je u uvjetima samoizolacije izvela ‘Anđelka’ u novom aranžmanu, a uz to su uspjeli i snimiti video spot sa svojim kućnim 'avanturama'.

Inače pjesma Anđelko nalazi se na drugom albumu 'Idu Bugari' objavljenom 2009 godine na kome su se nalazili i veliki hitovi Ni da ni ne, Mupov-ska i Puta madre.Nadam se da će te uvažiti ove savjete Tomfe i ekipe iz Kawasaki 3P, a treba svakako i spomenuti  između ostalih da su nove pjesme tj. singlove: Boris Štok (Uvijek dio mene), Šajeta (Sve dođe i prođe), Valentino Bošković, Dina Rizvić, Irena Žilić objavila je EP Small Hours, grupa Gea album Još te mogu iznenaditi, a njih uskoro očekujemo i u svirci iz sobe.

Mnogi rade - i mladi i oni nešto iskusniji poput Nene Belana koji je zajedno sa svojom kćerkom Nikolinom Belan predstavio svoj novi stari singl ‘Corona’ koji je refleksija trenutačne situacije globalne pandemije korona virusa. Naime poznati glazbenik, koji je u svojevoljnoj izolaciji u svojem domu u Rijeci, u izvanrednoj situaciji prestanka koncertnih aktivnosti je čisteći stan, pronašao na policama orginalne trake svoje pjesme ‘Ivona’.

Skladba je to s njegovog albuma ‘Space twist’ koja je bila veliki hit krajem devedesetih. Razmišljajući kako doprinijeti ideji ‘ostani doma’ koju promovira stožer civilne zaštite, nametnula se ideja o prepjevu ‘Ivone’ na ‘Coronu’. Tako je pjesma iz 1998. godine dobila novi tekst koji se referira na trenutnu situaciju ugroze, ali na jedan zanimljiv i šarmantan način svojstven Belanu.Apelu za pomoć europskih glazbenika pridružili se i hrvatski

Kao i većina gospodarstva tako je i glazbeni sektor na svojevrsnom čekanju i mnogi su se našli u nezavidnoj situaciji. Zaustavljene su aktivnosti koncertnih prostora i festivala, otkazani su nastupi, zatvaraju se trgovine glazbenih izdanja, a većina novih  izdanja su stavljaju na čekanje, zaustavlja se cijeli kreativni lanac vrijednosti.

Glazbenici i njihovo rukovodstvo, izvođači, skladatelji, tekstopisci, glazbeni pedagozi, dirigenti, agenti, diskografske kuće, izdavači, distributeri, promotori, proizvođači, tehničari, organizatori događanja i ostalo osoblje ubrajaju se među brojne sudionike sustava u kojem je postalo upitno ostvarivanje dostatnih sredstava za život.

Tim povodom Hrvatska diskografska udruga (HDU-IFPI Croatia), Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) te RUNDA (Regionalna organizacija nezavisnih diskografa) uz još 40-ak međunarodnih glazbenih organizacija, poslali su  predstavništvu Europske unije i pojedinačnih država članica pa tako i Hrvatskoj dopis kojim se traži pomoć i ulaganje u cilju smanjenja trenutne krize i promocije raznolikosti.

Svjetska glazbena industrija - ipak - ne staje

I u glazbi je dakle sve ono što nam je do jučer bilo normalno stalno, no nema predaje , nešto se ipak radi, pokušava, snima, objavljuje u nadi da ćemo se svi u neko skoro vrijeme ponovo veseliti i koncertima i novim albumima kojih ipak nešto i ima, a izdvojili smo novi Dua Lipe 'Future nostalgia' i danas izašle albume 'Song for our daughter' engleske kantautorice Laure Marling i 'The new abnormal' američkog rock sastava The Strokes čiju je promociju prilagodio novonastaloj situaciji pokrenuvši serijal video razgovora Pirate Radio Strokes Show.I ovo će proći...

Za kraj predstavljamo i novu pjesmu Hladnog piva i online prijatelja Ovo će proći koja nas uči da nikad ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Ono što danas imamo, već u sljedećem trenutku može biti drugačije.

Emotivan tekst i glazbu pisao je Mile Kekin, a tehnički vrlo izazovan projekt na daljinu, s brojnim gostima u pjesmi, završio je znani i sjajni producent Denis Mujadžić Denyken. Sve je oko pjesme krenulo nakon potresa u Zagrebu 22. ožujka kada je Mile s obitelji morao napustiti svoj dom i kod prijatelja na selu koji su ih primili bacio se na završavanje nove pjesme.Prvi put je snimao sam sebe, ali mu je u svemu tome nešto falilo a to su bili ljudi, prijatelji, njihovi glasovi koji su refren pjesme trebali učiniti istinitim. Krenuo je zvati od Eda Maajke, Saše iz TBF-a, ekipu iz Dubioze, Gibonnija, Vojka V, Remi, Dina Šarana iz Letu Štuke, Ramba Amadeusa, Ivanku i Mrleta, znanstvenika Igora Rudana, naravno njegovu ekipu iz Piva i mnoge druge i oni mu svi snimaju i šalju taj refren koji želi čuti - da će i ovo jednom proći.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!