18:49 / 16.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbene novosti: koncerti Josipe Lisac, Natali Dizdar, grupe Šumski…

Šumski

Šumski

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu najavljuje oživljavanje koncertnih nastupa domaćih glazbenika: Josipe Lisac, Natali Dizdar, Mary May, Pipsa, Jonathana, a u povodu 22. godišnjice zagrebačkoga kluba Močvara večeras se održava i koncert legendarne grupe Šumski.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

150 koncerata u sklopu akcije "Jer svirati se mora"


Nakon što je svojim nastupom prošle subote u zagrebačkoj Tvornici kulture dubrovačka grupa Silente na neki način napravila prvi korak u nadi za kakvom takvom normalizacijom koncertnih zbivanja, danas nakon dugo vremena ponovo govorimo o koncertima domaćih glazbenika.


Naravno sva ta događanja održavat će se po svim epidemiološkim preporukama, a i za ovaj koncert u Tvornici u prodaji je bilo samo 190 ulaznica. Svakako treba napomenuti da je ovaj koncert bio prvi od planiranih 150 koji su obuhvaćeni zahvaljujući zajedničkoj akciji „Jer svirati se mora“ Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

Kroz natječaj je dodijeljeno preko 5,2 milijuna kuna kojima će se pokriti dio troškova kako bi publika po „redovnim cijenama" ulaznica i prema smanjenim dozvoljenim kapacitetima dvorane mogla uživati u nastupu glazbenika, a da ti koncerti, za umjetnike, budu ipak financijski isplativi. Time su izvođači „oslobođeni" troškova produkcije i praktički sav promet od smanjenog obima prodaje ulaznica ostaje samo njima.


Jedna od najvećih vrijednosti akcije je širina koncertnih aktivnosti, kojima će se omogućiti priredbe ne samo u tradicionalnim glazbenim centrima već i u velikom broju manjih mjesta širom Hrvatske, koje i kad je sve „normalno" prerijetko mogu ugostiti bilo koje glazbene izvođače.

Mnoštvo koncertnih najava


Jedna od najvećih vrijednosti akcije #Jer svirati se mora" je širina koncertnih aktivnosti, kojima će se omogućiti priredbe ne samo u tradicionalnim glazbenim centrima već i u velikom broju manjih mjesta širom Hrvatske, koje i kad je sve „normalno" prerijetko mogu ugostiti bilo koje glazbene izvođače.


U prilog tome najavit ćemo i koncerte koje će Josipa Lisac održati u Slavonskom Brodu 24. i 29. travnja u dvorani Ivane Brlić Mažuranić. I Natali Dizdar će nastupiti uskoro u zagrebačkoj Laubi, a nakon što je koncert najavljen za 24. travnja vrlo brzo rasprodan dodan je i drugi dan poslije.


Već smo najavljivali koncerte u Mary May, Pipsa i Jonathana u Samoboru , a recimo i to da zagrebački klub Močvara, koji je vrlo aktivan i u ovim vremenima, danas obilježava 22. godinu postojanja. Tim povodom večeras će u klubu nastupiti legendarni zagrebački sastav Šumski koji je na sceni punih 30. Bez obzira na ove obljetničke brojeve iz benda su poručili kako ovaj koncert nije ni svečani ni rođendanski, jer tko bi slavio u ova vremena kada je broj posjetitelja zbog epidemioloških mjera limitiran i manji je nego što bi bilo svjećica na torti benda.

InMusic odgođen za 2022. godinu


I dok se neke koncertne stvari tj. aktivnosti kreću i pokreću, neke će na žalost još morati pričekati. Ovoga tjedna objavljeno je tako da je jubilarno 15. izdanje InMusic festivala prebačeno na slijedeću 2022. godinu. , a to se uostalom dogodilo i sa svim najvećim svjetskim festivalskim zbivanjima.


Iako su proteklu godinu organizatori najznačajnijih europskih festivala, uključujući i tim InMusic festivala, proveli u razmjeni informacija i traženju načina kako da velika glazbena događanja što prije i na siguran način ponovno omoguće mnogobrojnoj publici, to na žalost zbog pandemije još uvijek nije moguće tako da je novi termin 15. InMusica od 20. do 22. lipnja 2022.


Organizatori festivala su u intenzivnoj komunikaciji o odgodi dogovorenih nastupa sa svim objavljenim i neobjavljenim izvođačima, a s obzirom na to da je u pitanju iznimno zahtjevan proces ponovnog ugovaranja čitavih turneja trebat će vremena kako bi finalizirali popis izvođača.


Podsjećamo da su za ovo jubilarno izdanje InMusica bili potvrđeni nastupi The Killersa, Becka, Deftonesa, The Lumineersa, Nick Menson's Saucerful of Secrets, Belle and Sebastian…, a za popis koga ćemo na kraju slušati i gledati na zagrebačkom Jarunu nadamo se slijedeće godine treba ipak još malo pričekati.

Novi album Maje Posavec


Ovaj tjedan novi album objavila je i pjevačica i glumica Maja Posavec. Njeno drugo samostalno izdanje zove se „Bye Bye Saturn“, a publika je s njega već mogla ćuti pjesme Trnoružica, Daleko od nas i Biljke.


Album je nastajao pune tri godine, a na njemu se nalaze i dvije pjesme iz Majinog kazališnog života. Jedna je pjesma Ariel autora Darija Marušića iz predstave „Oluja" Teatra Ulysses, a druga Biljke nastala tijekom rada na predstavi „Bilo bi šteta da biljke krepaju". Tekst za ovu pjesmu Maja je napisala zajedno s autorom drame Ivorom Martinićem.


Dio pjesama na albumu inspiriran je raznim pop izvođačima poput Doris Dragović, Anne Oxe i njihovim festivalski nastupima, a zanimljivost je i da se na albumu se nalazi i jedna „cover" pjesma Piši mi grupe Magazin koju je Maja prepjevala u Laži i meni.


Kako je sama rekla ta glazba je dio njenog odrastanja i bez obzira što se njen glazbeni ukus od tada izmijenio Maja je nekako i dalje emotivno vezana za to razdoblje i u svojoj mu se glazbi vraća na jedan drugačiji način. Na albumu s Majom su radili njeni dugogodišnji suradnici i prijatelji Tomislav Labaš i Ivan Kapec.

Duša - novi singl folk-rock-punk atrakcije Ogenja


Koprivnički bend Ogenj poznat je po svom žestokom i unikatnom spoju tradicionalnog folka , rocka i punka. Ovoga puta odlučili su nas malo primiriti i to s novim singlom i videospotom Duša, još jednom pjesmom s albuma Si kak jen za koji su dobili i nominaciju za ovogodišnji Porin u kategoriji World music album


Iako se radi o pjesmi koja ne pumpa i ne juri poput drugih pjesama s albuma, Duša ima sve one elemente koji su dio tzv. "glazbene artiljerije benda." Uz to, mnogi glazbeni kritičari dali su ovoj pjesmi etiketu najrokerskije pjesme s albuma Si kak jen. Iza teksta i glazbe stoji Tomislav Mihac Kovačic, za aranžman je zaslužan cijeli bend, a produkciju potpisuje Ante Prgin-Surka. Za video editing popratnog videa zaslužan je Marko Gogić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!