16:02 / 28.05.2021.

Autor: Dinko Komadina/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbene novosti: Kozmodrum, Detour i Mnogi Drugi...

Plesač sporog stepa

Plesač sporog stepa

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Glazbeni urednik na Hrvatskom radiju Dinko Komadina u ovotjednom pregledu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je nove spotove Kozmodruma, Plesača sporog stepa. Detoura i Mnogih Drugih.

Pogledajte gostovanje Dinka Komadine u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Kozmodrum je projekt multiinstrumentalista Janka Novoselića koji se, prvotno, na sceni etablirao kao jazz bubnjar. Uz njega, u sastavu sviraju Goran Delač (bas), Elvis Penava i Ivan Kapec (gitare) te Hrvoje Galler (klavijature). 


2016. godine su objavili svoj prvijenac „Na tragu satelita“, a 2018. svojim drugim uratkom „Gravity“ osvojili nagradu Porin za najbolji album alternativne i klupske glazbe. 


Svoj treći album planiraju objaviti 25. lipnja – i digitalno, i na vinilu. Najavili su ga singlom „Wormhole“. Renomirani nadrealistički slikar Ivan Blažetić – Šumski osmislio je vizualni identitet skladbe, a potom je njegovu ideju dodatno razvio diplomirani animator Neven Cetinjanin.

Bend Plesač sporog stepa predstavlja svoj glazbeni rezime protekle turbulentne godine. ”Prva, Druga, Treća” rezimira događaje protekle godine koji su na neki način dokazali nepisano pravilo da se nevolje događaju u serijama - nakon prve, obično slijede još dvije.


- Jedino što preostaje je čekati da prođu i da krene nabolje. Nakon epidemije i potresa, nadam se da nam je krenulo, rekao je o novoj pjesmi lider sastava Max Juričić. Popratni videospot režirali su Katarina i Rok Juričić, a Rok je i glavni plesač u spotu.

Spremni ste za odmor i sanjarite o dugim danima provedenim na plaži? Grupa Detour donosi vam kartu za bijeg od svih briga svakodnevice. "Hawaii“ su simbol eskapizma, sanjarenja i konačnog bijega od turobne stvarnosti koja nas je u proteklom razdoblju snašla. 


- Vesela, sunčana i optimistična pjesma s gotovo gospelovskim refrenom inspirirana je teškom godinom iza nas. Pjesma govori o nadi u kraj mračnog razdoblja i početak očekivane renesanse, buđenja i otvaranja, istaknuo je ispričao vođa benda Nenad Borgudan


Pjesmu prati i razigrani videospot. Snimili su ga na Samoborskom gorju, a 'skrojio' ga je Dinko Šimac.

Zagrebački bend Mnogi Drugi nastao je 2013. godine. Svojemu debitantskom albumu (2017.) dali su ime „Prvi“. Do danas su održali više od stotinu koncerata u Hrvatskoj i regiji. 


Na jesen planiraju objaviti svoj drugi album. Ovoga su tjedna predstavili novi singl „Šlag“. Spot za pjesmu potpisuju Toni Mijač i Marko Jerbić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!