16:10 / 13.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbene novosti: manje koncerata, ali snima se na sve strane

-

-

Foto: - / -

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se sve slabijom ponudom koncerata, ali i sve boljom - novih snimljenih materijala. Tu je, dakako, i tužna vijest o smrti Kiće Slabinca.
Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se sve slabijom ponudom koncerata, ali i sve boljom novih snimljenih materijala. Tu je, dakako, i tužna vijest o smrti Kiće Slabinca:

Koncerata nema i nema, pa se onda ipak ugleda svjetlo, možda još ne na kraju tunela ali ipak… Kako je u prošlu nedjelju bio, naime, sveti Martin i ovaj vikend će svakako proteći u znaku obilježavanja svetkovine vina i glazbe.

Posljednjih godina u Zagrebu za to je najpozvanija grupa Gustafi. Četvrtu godinu zaredom, Gustafi za ovu prigodu stižu u klub Boogalo, a kako će izgledati ova 'Martinjska fešta' pod epidemiološkim mjerama doznat ćemo od onih koji su osigurali ulaznicu za večerašnji nastup sjajnih 'istrijana'.Najavljen je i program 12. izdanja Zagreb Jazz Festivala koji će se održati u Kinu SC-a od 24. do 26. Studenog, a nastupit će Dan Tepfer trio; zatim njegov sugrađanin njujorčanin, saksofonist Seamus Blake i zadnjeg dana sjajni i znani pijanist Antonio Farao sa svojim triom.

Kod nas dolaze inozemni 'jazzezeri', a jedan naš odlazi odlazi u inozemstvo: Elvis Stanić je pozvan u Egipat na Cairo jazz festival koji se održava od 13. danas do 20. ovoga mjeseca.

Riječ je o cijenjenom festivalu koji se održava od 2009. godine, a ove će nastupiti 25 sastava iz 10 zemalja. Elvis Stanić nastupa zadnjeg dana u Ewart Hallu, najcjenjenijoj dvorani kairske glazbene scene, a svoje autorske skladbe izvodit će uz pratnju egipatskih glazbenika.Nema nastupa, pa glazbenici više snimaju

Violončelist Matej Milošev, klasični glazbenik, na svom je autorskom projektu okupio poznata imena naše pop rock scene. Njegove autorski zaokružene pjesme izvode glazbenici s kojima je već surađivao kao instrumentalist na njihovim albumima.

Iako nije otkrio sva imena znamo da će se na albumu naći Edo Maajka, Aljoša Šerić, Jelena Radan, Tonka i Dunja Ercegović tj. Lovely Quinces koja i izvodi prvi singl 'Drugom prilikom'. Uz pjesmu je predstavljen i spot u režiji Renate Lučić.U proljeće ove godine, nedugo nakon zagrebačkog potresa predstavili smo album tj. kompilaciju ‘ZGB 2020’ na kojoj su se našle pjesme 19 znanih izvođača i čiji je prihod od prodaje išao za pomoć nezavisnoj glazbenoj sceni. Bio je to prvi projekt Sare Al Hamad i Maka Murtića tj. izdavačke kuće ‘Rika muzika’ koja djeluje na relaciji London-Zagreb.

Njihov novi zanimljivi projekt je Chant Electronique - kolektiv producenata/ca i pjevača/ica koji dolaze iz pet država s dva kontinenta s ciljem istraživanja potencijala tradicijske glazbe i elektronike.

Prvi singl/spot bio je 'Kamen gori' koju aranžerski potpisuju pjevačica Dunja Bahtijarević i glazbenik, skladatelj i producent Nenad Kovačić. Album ‘Chant Eectronique vol. 1’ od ovoga je tjedna dostupan na svim digitalnim platformama, a predstavljen je i novim spotom 'Inti Ukana' koji prikazuje kolektiv za vrijeme njihovog posjeta Portugalu prilikom kojeg su snimili svoj album prvijenac, i otkriva tko su zapravo glazbenici okupljeni pod imenom Chant Electronique.

Ovaj album povezuje vokalne tradicije Argentine, Portugala, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te glazbenu produkciju koju potpisuju francuski, irski i hrvatski producenti.


Snima se na sve strane, u kućnim, malim i velikim studijima , a u jednom takvom Warehouse studiju u Vancouveru u Kanadi , koji je inače u vlasništvu Bryana Adamsa, novi album 'Power Up' snimio je i jedan od najvećih rock 'n' roll bendova AC/DC.Ovo je sedamnaesto studijsko izdanje ovog legendarnog australskog benda za kojeg su mnogi mislili, zbog brojnih problema, da je prethodnim albumom 'Rock Or Bust' završio priču, no Angus i ekipa pokazuju da su još uvijek glazbeno živi i ništa manje iskreni, žestoki i razigrani nego u mlađim danima. 'Power Up' izlazi upravo danas , a najavljen je singlom i spotom 'Shot In The Dark'.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!