Glazbene novosti: Morcheeba obrađuje pjesmu Irene Žilić

27.11.2020.

19:22

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu, među ostalim, otkriva koju će pjesmu naše kantautorice Irene Žilić obraditi grupa svjetskog glasa – Morcheeba.
Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu, među ostalim, otkriva koju će pjesmu naše kantautorice Irene Žilić obraditi grupa svjetskog glasa – Morcheeba.

Tijekom ovoga tjedna u Zagrebu se održalo osmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK uz sudjelovanje brojnih poznatih imena iz svijeta glazbe, kako domaćih tako i stranih. Ovogodišnja konferencija je naravno online i donijela je brojne zanimljive panele o sadašnjosti i budućnosti glazbe i cijele glazbene industrije.

Jedna od sudionica konferencije bila je i autorica i pjevačica Skye Edwards iz poznatog britanskog benda Morcheeba koja je otkrila i jednu sjajnu vijest, a to je da će se na njihovom novom albumu naći i obrada pjesme The Moon naše kantautorice Irene Žilić.Irena Žilić jedna je od najcjenjenijih domaćih kantautorica, a svoje pjesme je imala priliku predstaviti i publici na koncertima po cijeloj Europi. Irena je, naime, bila predizvođač Morcheebi na turneji po Velikoj Britaniji i Italiji prije dvije godine, a njihovo prijateljstvo započelo je još 2016. kada je nastupila prije njih u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Skye Edwards i Ross Godfrey iz benda Morcheeba nikada nisu skrivali koliko im se sviđa Irenina glazba a potvrda tome je i uvrštenje Irenine pjesme na njihov novi album. Pjesma The Moon originalno je objavljena na drugom studijskom albumu Irene Žilić Haze iz 2017. godine, za koji je ova sjajna kantautorica bila nominirana za nagradu Porin.

Ovo je zasigurno jedan od najvećih uspjeha neke hrvatske glazbenice u svijetu i velika čast da jedan svjetski relevantan bend obradi pjesmu hrvatske autorice i izvođačice. Posljednje izdanje, EP Small Hours, Irena je objavila u ožujku ove godine.Na samom smo kraju studenoga i pred nama je prosinac tijekom kojeg nekako uobičajeno imamo pojačanu i objavu pjesama i albuma ali isto tako u svijetu i pojačanu kupovinu glazbe kako fizičkih izdanja tako i putem internetskih servisa.
Nadamo se da će se to dogoditi i s domaćim izdanjima, a jedno novo koje nam je stiglo ovih dana je I Glow, debitantski album pjevačice i autorice Je Veux.

Iza imena Je Veux nalazi se Željka Veverec pjevačica poznate grupe Mangroove, a ovaj njen dugo očekivani debitantski solo album nastajao je od 2017. godine. Kako je sama rekla ovaj album je dnevnik svega onoga o čemu je razmišljala, što je željela, živjela, sanjala i s čime se borila.

Donosi devet pjesama i kako kaže taj broj prati njen životni put i uvijek se provlači kroz sve što živi i radi, a kako je Tesla smatrao da je broj devet ključ svemira možda i ovih devet pjesama otključa neka vrata iza kojih se kriju novi svjetovi, ljudi, osjećaji baš onako kako to glazba i radi.

Na albumu su uz njenog životnog i profesionalnog suputnika Tonija Starešinića radili i brojni suradnici, a Željka potpisuje sve pjesme pa tako i singl Lovable koji je izašao paralelno s objavom albuma I Glow.Sredinom prosinca i grupa Pavel će objaviti novi album Ennui, a uoči tog njihovog petog studijskog izdanja objavili su i spot za pjesmu Dobri se zaborave.

Početak godine grupa Pavel otvorila je hit singlom Ne daj na nas, baladom nastalom u suradnji s Tedijem Spalatom koju su predstavili na Zagrebačkom festivalu, u ljeto su uplovili Bijelim jedrima, još jednom uspješnicom nastalom iz pera Aljoše Šerića, a za kasnu jesen pripremili su nam, kako kaže Aljoša, prirodni surogat sreće i sjete za ples i plač pod nazivom Dobri se zaborave.

Spot za novi singl snimljen je u okolici Zagreba, a riječi pretočene u sliku pod redateljskom palicom Radislava Jovanova Gonza zajedno donose dašak gipsy zvuka i atmosfere.Novom pjesmom Svaki put i kantautorica baršunastog glasa Luce najavljuje novo studijsko izdanje. Za razliku od prethodnog singla, sjetne balade U sjećanju, ovaj novi singl nosi osvježenje pop zvuka i ritma koji nas slušajući itekako pokreće.Pjesma Svaki put ljubavna je priča o jednom čudnom odnosu u kojem je puno toga nestalno i nepredvidivo, a sam spot za koji je redatelj Dinko Šimac inspiraciju potražio na otoku Krku usko je povezan sa stihovima pjesme koji istovremeno i spajaju i razdvajaju glavne aktere.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!