17:44 / 22.05.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbene novosti: Porin, glazba iz 'Istraga prometnih nesreća'…

-

-

Foto: - / -

Osvrt na nesvakidašnju dodjelu Porina te pregled novih singlova i albuma donosimo u novostima s glazbene scene koje je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska pripremio Robert Urlić s Hrvatskoga radija:
Osvrt na nesvakidašnju dodjelu Porina te pregled novih singlova i albuma donosimo u novostima s glazbene scene koje je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska pripremio Robert Urlić s Hrvatskoga radija:

Iako je prošlo osam dana od dodjele diskografskih nagrada Porin treba se svakako još malo osvrnuti na ovogodišnju  ‘drugačiju’ dodjelu koja je bila u skladu sa svime onime što nam se događa u posljednja dva mjeseca.

'TV & onine' Porin se dogodio nadamo se prvi i posljednji put i ono što je naravno najviše falilo je ta svirka ‘uživo’ i atmosfera koja uobičajeno prati ovakve manifestacije, ali od ovoga tjedna dozvoljeni su i koncerti, još uvijek uz epidemiološke mjere, pa treba prije svega vidjeti kako će se organizatori i glazbenici u svemu tome snaći i kolika će uopće biti isplativost organiziranja koncerata u ovakvim uvjetima, a tu prvenstveno mislimo na dvorane i klubove.Što se tiče nagrađenih na Porinu, njih znamo: Urban ih je osvojio najviše za album ‘Live u Lisinskom ‘ sa Zagrebačkom filharmonijom i za singl 'Iskra', J.R. August ima album godine ‘Dangerous Waters’ i još dvije nagrade.

Porine su osvojili i Psihomodo Pop i Vanna, Tihomir Pop Asanović, Amira Medunjanin, Marko Tolja i mnogi drugi i svima naravno čestitamo i treba priznati da i nije bilo nekih velikih iznenađenja bez obzira na to što je možda za širu javnost J.R.August tj. Nikola Vranić iznenađenje.

No Vranića treba svakako izdvojiti ne samo zbog kvalitete albuma 'Dangerous Waters', koju je prepoznalo glasačko tijelo već i činjenice da je na prošlom 27. Porinu nagradu za album godine osvojio album na engleskom jeziku i to veliki iskorak naprijed i potvrda da glazba ne poznaje ni jezik ni granice već kvalitetu i da je bitno je li nešto dobro ili ne.Objavljen je još jedan zanimljiv album i to ‘koncertni’ kantautorice koja također pjeva na engleskom. Ona je Mary May i ovih dana objavila je album 'Things You Can't Put Your Finger On', a riječ je o proširenom izdanju njenog istoimenog studijskog prvijenca koji je oduševio i predstavio Mary kao sjajnu kantautoricu  donijevši joj prošle godine i nominaciju za nagradu Porin.

Ovaj koncertni album, koji uz pjesme sa spomenutog prvijenca donosi i nekoliko novih, snimljen je 24.11.2019. na koncertu održanom u Prvoj gimnaziji u Zagrebu i to iz jednog pokušaja prenoseći energiju Mary i benda izravno u audio zapis.

Razlika ovog albuma i studijskog su naravno nešto drugačiji aranžmani pjesama koji su bogatiji i na kojima je svoj doprinos dao čitavi bend. Riječ je svakako o albumu koji treba čuti, a nadamo se da ćemo  uskoro biti u prilici Mary May i slušati i gledati na nekom od koncerata, uostalom kao i njene brojne kolege.Među novim singlovima tj. spotovima, koji su se pojavili posljednjih dana, izdvojili smo 'Savski epilog' Tonija Starešinića s njegovog solo instrumentalnog albuma 'Nesreća' koji je također bio nominiran za Porin.

Album je u stvari soundtrack za HRT-ov dokumentarni serijal Istrage prometnih nesreća redatelja Arsena Oremovića u u kojem su prikazane velike prometne i prirodne tragedije koje su se dogodile u Hrvatskoj.Nedavni potres je samo jedna od strašnih nesreća koja je u povijesti pogodila Zagreb. Uz novi spot ‘Savski epilog’, s prvog solo albuma Tonija Starešinića ‘Nesreća’ (Menart/HRT), prisjećamo se strašne zagrebačke poplave koja se dogodila godine 1964. Ono što je posebno inspirativno u ovom trenutku i ne smije se zaboraviti, je to da se unatoč katastrofalnim posljedicama poplave, Zagreb uspio oporaviti. I ne samo to - postao je veći i snažniji grad.

Spot sadrži dijelove iz epizode ‘Velika voda’ u kojem su korišteni kadrovi iz filma ‘Poplava’ Bogdana Žižića (1964.). Inače prvi spot tj. singl koji je objavljen bio je 'Tema vlaka 216' o željezničkoj nesreći na zagrebačkom Glavnom kolodvoru 1974., a ovaj novi 'Savski epilog', kako je montiran u vrijeme korone i pod utjecajem i korone i potresa sadrži samo kadrove iz epizode o spomenutoj poplavi.Ovih dana objavljeno je nekoliko novih pjesama, a posebno je zanimljivo da je među njima niz dueta tj. suradnji između glazbenika. Tako su glazbene snage udružili kantautori Nina Romić i Rebel Star (Milan Glavaški) u pjesmi 'Dobrodošla u mrak', novu suradnju i pjesmu 'Dom' imaju i Tony Cetinski i Stole (Marin Ivanović- Stoka) koji su surađivali prije 15 godina u pjesmi 'Balkanska ruta', a zanimljiva je i suradnja zagrebačkog sastava Dosh Lee i Edija Maružina iz Gustafa u pjesmi 'Radnik koji nikad nije došao na vrijeme'.

Grupa Dosh Lee do sada je ostvarila suradnje s brojnim izvođačima, Miki Solus, Kawasaki 3p, Davorin Bogović, Mašinko i dr., a ova nova s Edijem Maružinom u pjesmi 'Radnik koji nikad nije došao na vrijeme' naći će se na njihovom novom, trećem albumu 'Obostrano zadovoljstvo' koji bi se trebao pojaviti ove godine.Tina Ostreša mnogi znaju kao bubnjara grupe Psihomodo Pop, no Tin radi i na svom solo projektu koji je nazvao T.O. I nakon prvog singla 'Baš' sada nam predstavlja i novu pjesmu 'Sve ovdje je i sada' u kojoj je vokalnu suradnju ostvario s Ljubicom Gurdulić iz Svadbasa.'Sve ovdje je i sada' pjesma je o traganju za odgovorom na pitanje tko smo, o procesu potrage za neopipljivom istinom koja se nalazi u svima nama, iako smo odrasli u svijetu u kojem smo uvjereni da se nalazi negdje izvan nas - u međuljudskim odnosima, knjigama, na televiziji i drugdje.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!