18:04 / 15.01.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Glazbene novosti: top 5 novih spotova

-

-

Foto: - / -

Glazbeni urednik na Hrvatskom radiju Dinko Komadina u ovotjednom pregledu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavlja nove spotove Psihomodo Popa, Noelle, Putokaza, Mije Negovetić i Edija Abazija te Lane Del Rey.

Glazbeni urednik na Hrvatskom radiju Dinko Komadina u ovotjednom pregledu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavlja nove spotove Psihomodo Popa, Noelle, Putokaza, Mije Negovetić i Edija Abazija te Lane Del Rey.

Grupa Psihomodo Pop ima novi spot. Mračne, puste ulice i skriveni prostori zagrebačkoga Gornjega grada poslužili su kao idealna kulisa za ekranizaciju Vampira. Riječ je o (već) šestom singlu s albuma Digitalno nebo, nagrađenog Porinom za najbolji rock album prošle godine. Redateljskom palicom i ovoga je puta dirigirao Radislav Jovanov Gonzo koji već dugi niz godina vizualno oživljava pjesme Psihića.Iza imena Noelle krije se pjevačica i plesačica Ivana Crnković. Pjesma Halo njezina je debitantska singlica. Autor je Ivan Zečić ZETZ koji posljednjih par godina uspješno producira hitove za Igora Delača.

Nastanak popratnog videospota bio je dramatičan: Noelle, naime, vodi vlastiti plesni studio Illusion koji je osvojio treće mjesto na najvećem svjetskom plesnom natjecanju DWC (Dance World Cup), i to u golemoj konkurenciji od čak 8000 plesača.

Mjesecima su pripremali i uvježbavali koreografiju za spot. Kad se približio termin snimanja, uvedene su zabrane okupljanja. Ipak, uz dodatni trud, uspjeli su dobiti dozvolu Stožera civilne zaštite. Spot je režirao Josip Grizbaher.Putokazi predstavljaju novi singl sa svojega četrnaestog po redu albuma Meandri. Pjesma Tužna ujedno je i peta 'postaja' njihova filmskog omnibusa koji je 'skrojila' mlada umjetnica Gea Rajić.

- Tužna je metafora dvojakog putovanja, onog prije i poslije smrti. Odlazak je simbolički predstavljen hodom i vlakom. Hod je alegorija slobodne volje, donošenja odluka i biranja vlastitog puta, a vlak predstavlja predodređeni, pasivan odnos, opisala je redateljica Rajić.

Spot su snimali u unutrašnjosti Istre, Vele Drage i Limskoga kanala. U njemu sudjeluju Antonela Brenko i djevojčica Ema Šuran. Putokazi će svoj 45-minutni filmski omnibus Meandri predstaviti krajem veljače - na svoj 37. rođendan.Mia Negovetić i Edi Abazi prošle su godine nastupili na Dori. Doduše, zasebno – svaki sa svojom pjesmom. Ove godine su združili snage (pa usput pokazali da nisu samo dobri vokalisti, nego i autori) te zajedno napisali pjesmu Ljubav nema kraj.

Međutim, nisu je pripremili za ovogodišnju Doru, nego za Zagrebački festival koji se trebao održati 29. siječnja, ali je odgođen za proljeće. Popratni videospot je osmislio Artem Dushkin.Njujorška kantautorica Lana Del Rey ostvarila je svjetski uspjeh svojim albumom Born To Die. Bilo je to prije devet godina. U međuvremenu je postala velika pop zvijezda. Iako ona, po svemu, to nije. Poznata po melankoličnim stihovima i stiliziranim aranžmanima svojih pjesama, ta 'anti-junakinja' omiljena je i kod nas. Cijenjena je i u literarnim krugovima - među književnicima i pjesnicima.Ovaj tjedan objavila je naslovnu pjesmu svojega novog albuma Chemtrails Over The Country Club koji će biti objavljen 19. ožujka.

Pogledajte gostovanje Dinka Komadine u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!