Gledajte putem interneta - antologijska ostvarenja na usluzi HRTi

31.12.2019.

15:04

Autor: HRT

default error photo
Videoteku multimedijske usluge HRTi obogatili smo rado gledanim antologijskim serijama i filmovima.
Lijepa i nikada zaboravljena antologijska ostvarenja nastala u nekim prošlim vremenima dio su naše audiovizualne baštine i vrlo rado ponovno gledana.Zato smo u vrijeme novogodišnjih praznika videoteku multimedijske usluge HRTi obogatili antologijskim serijama i filmovima Ča smo na ovon svitu, Čovik i po, Dnevnik očenašeka, Zagrebulje, Inspektor Vinko, Meštre Tonov najsritniji dan, Naše malo misto, Orgulje i vatrogasci, Gruntovčani, Putovanje u Vučjak, Roko i Cicibela, Sam čovjekVelo misto.

Među kultnim uradcima posebno ističemo 14. epizodu serije Naše malo misto naziva Zagrebulje. Pola stoljeća bunkerirana, a nagađa se i nikad u cijelosti prikazana, specijalna epizoda spomenute serije pronađena je među filmskim vrpcama Zabavnog programa na HRT-u. Tijekom ''organiziranja'' arhive montažer HRT-a Miljenko Baričević Moljac ugledao je vrpcu na kojoj nije bilo ono što je pisalo na pripadajućoj joj kutiji.


Zagrebulje, epizoda serije Naše malo misto

Otkriveno je kako je riječ upravo o novogodišnjem specijalu serije, koja je emitirana samo jednom na Silvestrovo 31.12.1970. u sklopu Novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, i od tada joj se gubi svaki trag.

Razlozi njezina bunkeriranja nisu nepoznati: naime, u ono vrijeme, smatrano je kako su neki dijelovi te epizode nepodobni, previše hrvatski orijentirani, a među njima i legendarna scena dolaska dr. Luigia i Bepine na glavni zagrebački trg te pjevanje pjesme ''Ustani bane..''. Političkim strukturama nije se svidjelo Marušićevo (redatelj Daniel Marušić) viđenje Zagreba i Hrvatske, kao i način na koji je probleme Malog mista projicirao na velegrad, metropolu i cjelokupno društvo. Spomenutu epizodu emitirali smo prvog dana 2019. godine kao iznenađenje gledateljima HRT-a.

Slušajte i gledajte HRT-ove programe putem interneta na svojim računalima, pametnim telefonima i televizorima pomoću usluge HRTi!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!