13:43 / 30.04.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Globalni filmski festival povezuje Cannes, Berlin, Veneciju, Sarajevo…

-

-

Foto: - / -

Vodeći svjetski filmski festivali i YouTube za 29. svibanj najavili su početak zajedničkog Globalnog filmskog festivala 'We Are One' - Cannes, Berlin, Venecija, Sarajevo i ostali poznati svjetski festivali udružili su snage i u ovo doba korone.
Vodeći svjetski filmski festivali i YouTube za 29. svibanj najavili su početak zajedničkog Globalnog filmskog festivala 'We Are One' - Cannes, Berlin, Venecija, Sarajevo i ostali poznati svjetski festivali udružili su snage.

U ovo doba korone, kad se nijedan neće moći održati u svom zakazanom terminu i izdanju, publika će moći filmove i umjetnike pratiti online.

Festival će na YouTube kanalu WeAreOne tijekom deset dana tijekom besplatno prikazati filmove po izboru 20 svjetskih filmskih festivala, s porukom da je 'uvjerenje kako umjetnici i stvaratelji u presudnim trenucima mogu ujediniti svijet, ohrabriti smislenu koegzistenicju i suštinski povezati ljude, ugrađeno u DNK filmskih festivala.'Gledatelji će putem odabranih filmova moći upoznati različite kulture, autori dobiti pristup globalnoj publici, no istovremeno festivali ma i humanitarnu dimenziju. Izravnim donacijama moći će se pomoći lokalnim zajednicama širom svijeta pogođenima pandemijom, a sav novac usmjerit će se u COVID-19 Fond solidarnosti kojeg je osnovala Svjetska zdravstvena organizacija.

Nama najbliži festival koji će sudjelovati u toj jedinstvenoj virtualnoj manifestaciji je Sarajevo Film Festival koji tako ulazi u društvo Međunarodnog festivala animiranog filma Annecy, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, BFI filmskog festivala u Londonu, Filmskog festivala u Cannesu, Međunarodnog filmskog festivala Guadalajara, Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao.

Bit će tu i filmovi s Filmskog festivala u Jerusalemu, Filmskog festivala u Mumbaiju, Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodnog filmskog festivala u Marrakechu, Filmskog festivala u New Yorku, Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, Filmskog festivala Sundance, Filmskog festivala u Sydneyu, Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Tribeca Film Festivala, Filmskog festivala u Veneciji...

Festival se održava u produkciji i organizaciji globalne medijske kompanije Tribeca Enterprises i u suradnji s You Tubeom.

Jane Rosenthal, direktorica Tribeca Enterprises i suosnivačica Tribeca Film Festivala, smatra kako film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspirira i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima, ali i da tako doprinese izlječenju svijeta.

- Globalni filmski festival We Are One okupit će filmske selektore, umjetnike i autore kako bi zabavili i utješili publiku širom svijeta. U suradnji s našim nevjerovatnim partnerima, filmskim festivalima iz svih krajeva svijeta i YouTubeom, nadamo se da ćemo svim gledateljima omogućiti da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umjetnosti i moć filma, dodala je.

Robert Kyncl, glavni poslovni direktor YouTubea, rekao je da ono što situaciju u kojoj su ljudi širom svijeta prisiljeni ostati kod kuće čini istinski jedinstvenom i inspirativnom jest ljudska sposobnost da se ujedine i kao zajednica prožive različita iskustva, što je i suština Globalnog filmskog festivala.

- Nešto slično nikada prije nije organizirano i ponosni smo što smo dobili priliku udomiti takav fantastičan sadržaj i besplatno ga ponuditi gledateljima širom svijeta, rekao je.

Festival We Are One održat će se od 29. svibnja do 7. lipnja, kada će se besplatno moći pristupiti svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim festivalskim programom.

Detaljan festivalski program bit će predstavljen uoči početka festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!