11:58 / 14.10.2019.

Autor: Krešo Volarević/V.M./Hina/HRT

Godišnja 'berba' domaće karikature

-

-

Foto: - / -

Tradicionalna, godišnja izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista, koja se održava već 34 godine, predstavit će od 15. listopada u zagrebačkoj galeriji Zvonimir 150 recentnih radova članova tog društva.
Tradicionalna, godišnja izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista, koja se održava već 34 godine, predstavit će od danas, 15. listopada, u zagrebačkoj galeriji Zvonimir 150 recentnih radova članova tog društva.

Sudjeluju hrvatski autori koji objavljuju karikature u dnevnom tisku i poznati su široj javnosti, ali i oni koji objavljuju karikature u lokalnim listovima i dobivaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature.

Izlaže četrdesetak karikaturista, među kojima su i Srećko Puntarić, Nik Titanik, Joško Marušić i drugi, a iz HDK-a najavljuju da će zaseban veći prostor ovogodišnje izložbe dobiti članice društva: Nataša Rašović, Ana Gezi, Mila Lončar i Zrinka Ostović.

Kako se napominje u najavi, izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima. Kao dokaz da postoji veliki interes publike za karikaturu navode nedavnu izložbu Nika Titanika, koja je bila otvorena u prepunom Muzeju Mimara.

Hrvatsko društvo karikaturista, osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj, kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. Tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima, a među najznačajnijima je međunarodni festival Zagreb koji se ove godine održao 24. put.

Hrvatsku karikaturu redovito predstavlja i u inozemstvu, od 2011. HDK je gostovao u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izložba u MORH-ovoj galeriji 'Zvonimir'  bit će otvorena do 25. listopada, a  prati je katalog koji će, osim sudionika, dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.

Uoči otvorenja izložbe ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je u Galeriji Zvonimir gdje ih je dočekao Davorin Trgovčević, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!