09:18 / 27.05.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Grčka Dioru odobrila fotografiranje na antičkim nalazištima

Grčka Dioru odobrila fotografiranje na antičkim nalazištima

Grčka Dioru odobrila fotografiranje na antičkim nalazištima

Foto: Louiza Vradi / Reuters

Grčko središnje arheološko vijeće odobrilo je korištenje nekoliko velikih arheoloških spomenika, među kojima Akropolu, za fotografiranje za francusku luksuznu modnu kuću Dior.

Vijeće je "jednoglasno" potvrdilo taj projekt, rekao je jedan dužnosnik ministarstva, prenosi agencija France presse.

Fotografiranje će se odvijati i u Odeonu Heroda Atika, u podnožju Akropole, u drevnoj Agori, hramu Posejdona na rtu Sounion blizu Atene i u Zeusovom hramu u Nemeji, rekao je isti dužnosnik.

Dodatna molba za fotografiranje na atenskom stadionu Panatenaikonu, gdje su 1896. održane prve Olimpijske igre modernog doba, razmatrat će se danas.

Kuća Dior je najavila krajem travnja da će 17. lipnja u Ateni organizirati svoju "kružnu" reviju, prezentaciju koju organiziraju veliki svjetski brandovi izvan četiriju godišnjih Tjedana mode.

Ova Diorova manifestacija 2022. odaje počast legendarnom foto 'sessionu' na Akropoli prije 70 godina kada su predstavljene haljine visoke mode Christiana Diora.

Fotografiranje će se odvijati početkom lipnja, a rezultat će biti predstavljen tijekom revije, dodao je dužnosnik ministarstva.

- Neće biti revije na Akropoli, napomenuo je.

Oporba kritizira grčku vladu zbog upravljanja arheološkom baštinom zemlje, posebice obnovom Akropole kako bi se hendikepiranima omogućio pristup. Kritičari također ne odobravaju prijenos drevnih predmeta otkrivenih u Solunu u sklopu izgradnje metroa. U svibnju je više desetaka intelektualaca i nekoliko stručnjaka bizantskog doba, potpisalo otvoreno pismo kojim pozivaju da ih se ostavi na mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!