Hana i Tonči Huljić o "Misi Mediterana"

10.12.2021.

16:03

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/K.D./P.F./HRT

Hana i Tonči Huljić

Hana i Tonči Huljić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ovoga ljeta u kolovozu, u galeriji Meštrović u Splitu, izvedena je Misa Mediterana – prva pop misa u svijetu. Za ovaj jedinstveni „sakralni pop koncert“ zaslužni su skladatelj i autor Tonči Huljić i njegova kćer Hana Huljić.

- Došao sam na ideju da glazbom pokušam približiti neki oblik duhovnosti, to jest katoličanstva, novim generacijama, iskomunicirati glazbu jezikom današnjice. Mislim da je uspjelo. Prošli smo sve te forme koje su bile potrebne da ta priča zaživi i institucionalno. Crkva je to odobrila, i sad smo krenuli lagano obilaziti našu zemlju, a onda dalje. Mislim da je ovoga trenutka svijetu to potrebno, a svijet to i voli, rekao je Tonči te dodao kako su i američki izdavači zainteresirani za premijeru i promociju njihove pop mise u Americi.

Ističe kako njihova priča poziva sve ljude na mir, razumijevanje i toleranciju, te da ima univerzalnu poruku.

Koncert se, objašnjava Hana, sastoji od tri dijela.

- Prva skladba je tatina misa, koja je cjelokupni njegov rad. Druga je moja skladba Dies Irae – stavak iz posmrtne mise. Stvarno sam uživala i to mi je najdraži rad do sada. Nakon te dramatičnije skladbe opet dolazi tatina skladba Ave Maria, koja umiruje i daje nadu, rekla je.

Za suradnju s ocem Tončijem kaže kako se dobro slažu, ali da uvijek ima konstruktivnih kritika koje ih tjeraju da budu sve bolji. Najveći izazov, kaže Hana, bio je pisati skladbu.

- To je proces koji je trajao više od pola godine. Trebate zamisliti cijeli orkestar u glavi i to napisati, i nadati se da će biti dobro kad čujete. Kad čujete da orkestar uživo izvodi nešto što ste stvorili, to je stvarno poseban osjećaj, istaknula je Hana.

U Tončijevim skladbama mogu se prepoznati neke, njemu karakteristične, note – domaćoj publici poznate, a svijetu ipak egzotične.

- Svjesno sam to radio. Trebalo je ljudima približiti tu glazbu i zato sam išao s nekim poznatim motivima koje sam i prije koristio. To je stavljeno je u potpuno drugi kontekst, koji svemu daje jedan smisao. Obrađujemo folklor i zato 'polažemo šapu' na metodiku cijelog mediterana. Stavio sam i malo klapskog pjevanja, objasnio je Tonči i dodao kako je misa na latinskom jeziku.

U cijelom projektu sudjeluje je oko 50 ljudi; prateći bend, zbor, orkestar, te tri solista – dijelom profesionalci, a dijelom članovi amaterskih zborova.

- To je jedna mašinerija, dosta je opsežna i zamišljena je kao spektakl. Pokušat ćemo dio te čarolije približiti i u Lisinskom u Zagrebu nekoliko dana nakon Uskrsa, najavio je Tonči.

Osim Zagreba, njihova pop misa će se održati i u Zadru, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!