HGSS-ova instruktorica Blanka i njezin pas Yoda

07:00 / 26.02.2022.

Autor: Kod Nas doma

Blanka i njezin pas Yoda

Blanka i njezin pas Yoda

Foto: Kod nas doma / HRT

Blanka Lučić jedna je od HGSS-ovih instruktorica pasa s najdužim stažem, a njezin posao je obučiti ih kako bi postali spretni i uspješni potražni psi. Kaže kako se, ako postoji ta mogućnost, odabir budućih potražnih pasa vrši već u leglu. 

- Treba nam pas koji je siguran u sebe, znatiželjan. To se određenim metodama ispituje u leglu, i onda se bira takav pas, govori.

Njezin pas Yoda i ona čine potražni tim već devet godina. 

- Ona je prvi pas u Hrvatskoj koji traži po individualnom mirisu. Za razliku od pasa koji traže u segmentu, njoj se ponudi miris na početku traga. Krenuli smo s tom metodom prije 9 godina, i sada imamo nekoliko takvih pasa, priča Blanka. 

Obuka takvih pasa različita je, s obzirom na to da se za potragu po individualnom mirisu uzimaju pasmine koje su posebno za to uzgojene. 

- To su lovačke pasmine, koje su uzgojene za krvni trag. Onda se s krvnog traga samo prebaci na ljudski trag. Može se raditi sa svakom pasminom, ali 'krvosljednici' su već genetskim uzgojem za to predispozicionirani tako da im je to lakše. Uporniji su u traženju, objašnjava.

U HGSS-u je, kaže, završila zahvaljujući svojoj ljubavi prema planinama koju joj je usadio otac. 

- Svaki vikend smo išli na Sljeme. Kad sam krenula u srednju školu, upisala sam planinarsku školu u planinarskom društvu „Grafičar'”. Kasnije smo se preselili u Vodice i tako sam se učlanila u planinarski klub „Sv. Mihovil” iz Šibenika. Oni su osnivači HGSS stanice u Šibeniku, tako da je bio logičan slijed da me pozovu, zaključuje Blanka, koja je sudjelovala u mnogim teškim akcijama spašavanja, poput one nakon lavine na Kamešnici koja je, nažalost, završila s ljudskim žrtvama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!