19:57 / 21.11.2020.

Autor: K.D./HRT

Hitmejker Đorđe Novković točno je znao što publika želi čuti

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nitko ne može napisati bolju pjesmu za Mišu od mene, izjavio je legendarni skladatelj Đorđe Novković, čovjek koji je ispisao povijest hrvatske zabavne glazbe, najplodniji autor toga glazbenog izraza kojeg je Hrvatska imala.
- Nitko ne može napisati bolju pjesmu za Mišu od mene, izjavio je legendarni skladatelj Đorđe Novković, čovjek koji je ispisao povijest hrvatske zabavne glazbe, najplodniji autor toga glazbenog izraza kojeg je Hrvatska imala.

Legendarnome Miši napisao je svevremenske hitove  „Ako me ostaviš“, „Poljubi zemlju“, „Ostala si uvijek ista“, „Čemu da živim“, „Bez rastanka suza nema“, „Drugi joj raspliće kosu a ja je volim“, „Ja nemam više razloga da živim“, „Još i danas teku suze jedne žene“, „Svi pjevaju ja ne čujem“ i mnoge druge.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL Između više od 2.500 pjesama, napisao je i uspješnice za Srebrna krila, Severinu, Željka Bebeka, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dalibora Bruna, grupu Pro Arte, Duška Lokina, Vladu Kalembera, Jasnu Zlokić, Daniela Popovića, koje i danas oduševljeno pjevaju stotine tisuća ljudi.

Ovo je prva filmska priča o fascinantnom opusu, bogatoj karijeri i nevjerojatnom osjećaju za ono što publika želi čuti, manje poznatim pojedinostima njegovog života, te podsjetnik na pjesme uz koje su mnogi odrastali, slavili, zaljubljivali se, kao i činjenica da su uz Đorđa učili i stasali kasnije poznati skladatelji.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Suradnja Unisona i HRT u dokumentarnom serijalu "A Porina dobiva...", ovaj put nam donosi film o velikom Đorđu, o kojem govore: njegov sin Boris, Rajko Dujmić, Zrinko Tutić, Neda Ukraden, tekstopisac Josip Pavičić, Kemal Monteno, Nikša Bratoš i Vlado Kalember.

Kako kaže njegov kolega Zrinko Tutić, Novković je točno znao što publika želi čuti, nepogrešivo osjećavši emocije i energiju, te dodaje:

- Mi drugi, kojima je Bog isto podario valjda nešto, doduše ne kao njemu, mi smo mu bili pri ruci.

Kroz film saznajemo koliko je bio zaljubljen u sport, najviše u stolni tenis u kojem je zabilježio zapaženu međunarodnu karijeru. Doznajemo i detalje o njegovom životu i osobnosti, a kao i mnoge detalje o nastanku hitova, poput primjerice „Zora je“ za Nedu Ukraden. Kad ju je prvi puta ponudio Nedi, pjesma se zvala „Jovane labude“. Nakon svađe i pregovore koji su rezultirali promjenom teksta u danas poznati hit koji je proslavio i Nedu i Đorđa. A Mišina pjesma „Poljubi zemlju po kojoj hodaš“ uopće nije zamišljena kao domoljubna, već ju je, kako to već biva, publika tako protumačila i prisvojila zauvijek. Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Đorđe Novković je s Andrejom Bašom,1993. bio pobjednik prvog hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije sa skladbom „Don't Ever Cry" za skupinu Put. Među brojnim osvojenim nagradama izdvajamo Porina za životno djelo (1996). Tom prigodom između ostalog je kazao:

- Ovaj Porin zapravo znači idealan balans između publike i struke. Obveza mi je napomenuti da je diskografija ekipna kreativnost, što znači da su sva dosadašnja priznanja rezultat suradnje s mnogim kreativnim ljudima i prijateljima iz svijeta glazbe...

Ne multimedijskoj usluzi HRTi ne propustite priču o Đorđu Novkoviću, jednom od najpoznatijih hrvatskih skladatelja svih vremena, te jednom od rijetkih domaćih koji je postigao i međunarodnu slavu.

Autor serijala „A Porina dobiva...“, pa i ovog filma je Toni Volarić, producent je Davor Drezga, snimatelji su bili Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, ton majstor Silvio Mojaš, za šminku je brinula Sanja Krstulović, montažer je Augustin Tino Bilandžić. Urednica je Lejdi Oreb.Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja moći ćete ga pronaći i u videoteci spomenute platforme, gdje se nalaze dosad emitirani nastavci serijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!