14:43 / 27.11.2018.

Autor: Sandra Dičak/I.H./HRT

Hoće li ove godine biti Božićnog koncerta u Dubrovniku?

-

-

Foto: - / -

Tradicija duga 175 godina mogla bi se ugasiti. Nema te feste u gradu na kojoj nisu zasvirali i tako uveličali slavlje. Gradska glazba Dubrovnik najstariji je takav orkestar u Europi.
Gradska glazba Dubrovnik objavila je da ove godine Božićnoga koncerta neće biti. Umjesto koncerta šalju poziv za pomoć jer su, kažu, na izdisaju.

Tradicija duga 175 godina mogla bi se ugasiti. Nema te feste u gradu na kojoj  nisu zasvirali i tako uveličali slavlje. Gradska glazba Dubrovnik najstariji je takav orkestar u Europi.

Ove godine trebali su obilježiti 175. obljetnicu postojanja, ali problemi su stigli i teško će dalje. 'Kroz ovih 5 godina dogodio se jedan odljev mladog kadra. Naime, problem je što jednostavno djeca nisu više zainteresirana za ovakav tip glazbe, za ovakav način muziciranja marširajući Stradunom i svirajući puhačke instrumente', kazao je predsjednik Gradske glazbe Dubrovnik Ivica Vojvodić.

Nekad je u glazbi sviralo i do 50 članova, sada ih je ostalo svega petnaestak- nedovoljno za kvalitetan nastup. Prije su imali odličnu suradnju s muzičkom školom u Dubrovniku, no i tamo je malo onih koji izabiru puhačke instrumente.

Ne znaju kako privući mlade, pa je jedino što glazbi preostaje pozvati stare članove da se vrate. I tradiciji dugoj 175 godina koja obvezuje, a tu su i feste.

Otkazan Božićni koncert je upozorenje da je Gradska glazba pred gašenjem i da treba hitnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!