20:53 / 14.05.2019.

Autor: I.H./HRT

Houdek: "Ne očekujemo ništa, spremni smo na sve, ali idemo po prvo mjesto"

-

-

Foto: - / -

Ako budemo posljednji, barem ćemo znati da smo časno posljednji s nečime u što smo vjerovali i od čega nećemo ni u tom slučaju odstupiti ili oprati ruke, dodao je Houdek.
Jacques Houdek osvaja vrhunskom vokalnom i osebujnom scenskom pojavom, ali i kao glazbeni mentor onih koji tek dolaze. U HRT-ovoj emisiji "U svom filmu" urednice i voditeljice Tončice Čeljuske govorio je o svojoj karijeri i očekivanjima od nastupa Roka Blaževića na Eurosongu.

U uvodnom dijelu se osvrnuo na Rokov nastup, kaže da od nastupa ne očekuje ništa, ali se nada i vjeruje.

- Nije to suluda samouvjerenost, to je baš ona prava, iskonska vjera jednih u druge, cijelog tim, našeg "dream teama" u Roka, u pjesmu, kazao je.

Pojasnio je da je tako bilo od prvog dana kada su odlučili aplicirati na Doru s Rokom i tom pjesmom. Smatra da je na Dori bilo fenomenalnih pjesama i rješenja, ali njihova im je od početka bila najbolja i s puno entuzijazma su išli na Doru, tako idu i na eurosong.

- Ne očekujemo ništa, spremni smo na sve, ali idemo po prvo mjesto. Ako bude i neko malo manje, nema veze. Ako budemo posljednji, barem ćemo znati da smo časno posljednji s nečime u što smo vjerovali i od čega nećemo ni u tom slučaju odstupiti ili oprati ruke, dodao je Houdek.


O vlastitom iskustvu s Eurosonga

Ima vlastito iskustvo s Eurovizije - bio je na 13. mjestu. Smatra da se može i bolje, samo treba priču sustavno graditi i treba imati iskonski koncept. Ne želi puno pametovati, no doista ima stav da je u glazbi u dobru i u zlu i da sve što radi mora imati neki iskonski moment da ne smije biti strateški - strategija ubija kreativnost.

Dodao je da za dobar plasman na Eurosongu treba imati dobar koncept, treba imati glavu i rep, ne možete imati samo dobru pjesmu i dobrog pjevača jer je dobro punih pjevača, puno je sjajnih pjesama, no to ne znači da su skupa dobar spoj, nekad se na nijansama lome stvari.

Vjeruje da sva lobiranja i novac ne moraju biti uvjet uspjeha na Eurosongu. Zahvalio je HRT-u na podršci, vjeri i umjetničkoj slobodi koju je imao - ove godine idu s istim postulatima. Uvjeren je da imamo najboljeg pjevača na Eurosongu, sve je preslušao, a Roko je pjevačko čudo.

Unatoč novim trendovima, Eurosong je jedan od najgledanijih showova. Iako je sav retro, jako je gledan, Houdek kaže da se on prilagođava vremenu - to jedan dobar pop festival.


Zašto nije otišao u operne vode

Njegovi profesori pjevanja su "navijali" da krene u operne vode, kaže da je srce htjelo drugačije, vjeruje da su njegovi profesori, koji su mu velika podrška, to prihvatili. Kaže da očito tako nije trebalo biti, srce je vuklo na stranu popa, ne žali za nečim što mu je srce htjelo.

Vjeruje da će uvijek ostati u glazbi, uživa u mentoriranju mladim ljudima. Iako voli scenu i publiku, smatra da mu nije presudno da se toliko ističe i da bude prvi, želi ostaviti lijepi trag, biti na ponos djeci i unucima - želi ostaviti nešto iza sebe.


O cajkama

Komentirao je "cajke" stil u muzici, kaže da je pop glazba u najnezavidnijem položaju jer se cajke pod krinkom popa serviraju i to se izjednačava. Smatra da tako ne bi trebalo biti, a o o ukusima se ne raspravlja - narod traži ono što narod traži. Dodao je da u svakom glazbenom stilu ima i dobrih i loših pjesama.


Kako je biti mentor ili član žirija

Osvrnuo se na tv-showove u kojima je bio mentor ili član žirija.

- Neka se ne ljute svi, ali mislim da sam u tome apsolutno najbolji, rekao je.

Kaže da mu se nikada nije dogodilo da ne zna što bi rekao kandidatu, ne trebaju mu papirići s natuknicama - kandidat u tebi ili izazove ili ne izazove reakciju.


Uvijek traži profesionalizam

Za sebe kaže da je i medo i lav - zaštitinički se odnosi prema svojim suradnicima. Ne voli neprofesionalizam, nerad, nepravdu. U svemu što radi daje se maksimalno, od drugih isto očekuje, ponekad i nerealno. Kada nešto snima, za njega ne postoje ni pauze ni ručak - sve ćemo nadoknaditi.

- Rezultat je važan, treba dati sve od sebe, dodaje.


Intenzivne pripreme za Eurosong

Pripreme za eurosong su bile intenzivne, Jacques kaže da je to bio izazov, budući da se Roko priprema i za maturu. Kaže da je Roko odlikaš na svim poljima.

Zahvalio je kazalištu Komedija jer su pomogli kulisom Jeruzalema za Rokov spot.

- Ruka ruku mije - u kreativnosti moramo nadoknađivati mankavosti koje nam fale, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!