Snimatelj Miroslav Jakovov i sportska redakcija dobitnici HRT-ovih godišnjih nagrada

16.05.2023.

09:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS

Miroslav Jakovov i Marko Šapit

Miroslav Jakovov i Marko Šapit

Foto: HTV / HRT

Miroslav Jakovov, dobitnik je HRT-ove godišnje nagrade Gordan Lederer za snimateljski ili kamermanski rad, dok je sportska redakcija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. dobila nagradu za poseban projekt HRT-a.

Snimatelj Miroslav Jakovov, koji je nagradu dobio za prijenos Sinjske alke, na HRT-u je 29 godina. Počeo je 1994. u Bjelovaru, a 1998. prešao u Sisak zbog čega je preselio u Petrinju. Od 2014. radi u Zagrebu.

- Ovaj posao možeš raditi samo ako ga voliš, poručio je Jakovov.

- Ja to stalno govorim, radimo najbolji posao na svijetu. Bez motivacije nemoguće je to raditi. 'Điđi' dosta radi s nama u sportu, tu je vjerojatno najlakše naći inspiraciju jer je najviše događaja, štogod isplaniraš uvijek te nešto može iznenaditi, dodao je Marko Šapit, rukovoditelj odjela Sporta HTV-a. 

- Kod nas ima puno vrhunskih snimatelja i kamermana, ti kad se nađeš u toj kategoriji, to je neopisivo, rekao je Jakovov.

Svaki posao ima svoje specifičnosti, a Jakovov ističe da mu je ipak nešto draže ići snimati na teren nego biti kamerman.

- Više volim raditi s kamerom iz ruke gdje imaš više slobode, otkrio je.

Marko Šapit zahvalio je Vatrenima i izborniku Daliću jer, kako je rekao, što su oni dulje bili na Svjetskom prvenstvu to je zanimanje publike bilo veće.

- Najveći problem je bio termin samog natjecanja, prvi put je to van uobičajenog ljetnog termina, bio sam uvjeren da će nama kao televiziji to pogodovati i da će gledanost biti veća. Morali smo neke stvari promijeniti. Stvarno smo projekt napravili sa svim komponentama, imali smo kolege iz svih naših redakcija. Ja stvarno mislim da to izlazi  iz sportskih okvira i da ljudima treba dati i malo društvenih priča, rekao je Šapit.

Ove sezone HNL se vratio na HRT. Ljeto će biti nešto laganije, otkrio je Šapit.

- Imamo svjetsko prvenstvo u vaterpolu, plivanju i atletici. Ovo ljeto malo skupljanja energije za iduću godinu, meni su osobno Olimpijske igre draže od nogometnih prvenstava, rekao je Šapit. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!