HRT-ovci za Zlatni Studio – Andrea Buča, Lejdi Oreb i Petar Vlahov

07.01.2021.

10:16

Autor: HRT

Lejdi Oreb, Andrea Buča i Petar Vlahov, gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska

Lejdi Oreb, Andrea Buča i Petar Vlahov, gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska

Foto: - / -

Što nominaciji za nagradu Zlatni studio Jutarnjeg lista kažu – Andrea Buča /'Stani v Zagorju', Lejdi Oreb / 'A Porina dobiva…' i Petar Vlahov.
Četvrtu godinu zaredom Jutarnji list dodjeljuje prestižnu medijsku nagrada Zlatni Studio – ove godine Hrvatska radiotelevizija (HRT) može se pohvaliti s do sada najvećim brojem nominacija, njih čak 18.

HRT-u mnoštvo nominacija za nagradu Zlatni Studio Pod motom "Najbolji biraju najbolje", čitatelji odabiru pobjednike među svojim omiljenim televizijskim licima, glazbenicima, glumcima, radijskim voditeljima, najboljim TV emisijama, kazališnim predstavama, filmovima. Za Zlatni Studio, u razdoblju od 1. prosinca 2019. do 1. prosinca 2020., za ostvarena djela konkuriraju najbolja ostvarenja i osobe po kategorijama.

Troje, od pet nominiranih, s najviše glasova osvojenih u prvom krugu glasovanja ulaze u drugi krug. Glasati se može preko portala Jutarnjeg lista i/ili kupona koji izlaze petkom u televizijskom tjedniku Studiju Jutarnjeg lista, te se šalju na adresu: 'Zlatni Studio', p. p. 210, 10000 Zagreb. Kupone za svoje favorite možete slati do kraja ovog tjedna.


                                                                                    Petar Vlahov

U kategoriji Najbolji TV novinar/novinarka nominiran je i Petar Vlahov, urednik i reporter s dugogodišnjim iskustvom rada na televiziji. Uvijek je među prvima na terenu u trenutku elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa. Iz studija vodeći emisije, sa zahtjevnih terena poput izvještavanja s potresima pogođenim područjima gledatelji HTV-a od Petra Vlahova naučili su dobiti najnoviju informaciju. Svojim je osebujnim stilom gledateljima uvijek uspio prenijeti potresnu atmosferu s terena, osjećaje, nade i patnje stanovnika Banije i Zagreba.

- Kada sam se počeo baviti novinarstvom mislio dam da ću biti zaštitno lice sportskih rezultata i uspjeha, ali me život nakon 27 godina rada na televiziji odveo u neki drugi smjer.

Osjećaju da je život ipak ide dalje pridonose različite televizijske emisije. Među nominiranima u kategoriji Najbolja TV emisija su dva serijala emitirana protekle godine na programima HTV-a: putopisni 'Stani v Zagorju'  Andree Buče i dokumentarni 'A Porina dobiva…'  redatelja i scenariste Tonija Volarića, nastalog u produkcija Unisona i HRT-a, urednica je Lejdi Oreb.


                                                        Andrea Buča (Foto: Danijel Kovačević za HRT)

Nakon godina novinarstva, specifičnog stila i izričaja Andrea Buča okrenula se filmskoj režiji i diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti.  a onda sve to skupa upakirala u autorski projekt Stani u Lici koji je imao sjajnu gledanost i feedback gledatelja. Njezin drugi serijal Stani v Zagorju u prepoznatljivom stilu, kroz 8 epizoda, gledatelje je proveo kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrio dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Buča je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.

- Kada se snimaju ovakvi serijali na terenu si 40 dana i cijela godina, odnosno najmanje 6 mjeseci poslije toga prođu u postprodukciji u montaži. I uvijek si u strepnji, ne znaš hoćeš li dobiti ono što osjećaš da bi trebao napraviti i ono što si doživio na terenu… Kada sve tu uviješ je jedan fini paket, pa s jednom finom mašnom koju razumiju i najmlađi i najstariji… to je jedan nevjerojatna osjećaj.

Povratne informacije (s društvenih mreža i elektroničke pošte) gledatelja iz svih krajeva Lijepe naše uvijek iskazuju zahvalnost i osjećaj da sada moraju tamo da i oni dožive ono što je doživjela ekipa serijala.

- To je jedini serijal u kojem svaki kadar ima oku i miris. I poželiš odmah biti tamo – spontano je svoju pohvalu izrazio i Petar Vlahov.

Andreu je bilo strah da će serijal patiti od 'od sindroma drugog albuma', ali upravo suprotno – Stani v Zagorju nominiran je za nagradu Zlatni Studio.

- Konkurencija je žestoka, različite su serije i sadržaji koje pokrivaju… vidjet ćemo što će biti. – zaključila je Andrea o otkrila da je u pripremi i sljedeći serijal o udaljenim hrvatskim otocima i zaljubljenicima u more.Jedini dokumentarni serijal koji se našao u kategoriji Najbolja TV emisija je 'A Porina dobiva…' o dobitnicima najprestižnije domaće glazbene nagrade, Porina za životno djelo. Priča je to o hrvatskim glazbenicima koji su zaslužni za ponajljepše glazbene podloge naših života, kako voli istaći sam autor serijala Toni Volarić. U svakoj od 12 epizoda serijala doznajemo pojedinosti privatnog i profesionalnog života jednog od dobitnika, bilo da je riječ o pojedincu ili ansamblu. Umjetnici i ansambli čije živote i priče oslikava serijal dobili su Porina od 1994. do 2000. godine: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.

Autorski tim serijala uz Volarića čine još i snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), a u ime HRT-a serijal urednički potpisuje Lejdi Oreb. Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

- U ovom se serijalu govori o onom što je Hrvatska dala kroz ljude – naglasila je urednica serija Lejdi Oreb i dodala da je za uspjeh serijala prvenstveno zaslužan autor Toni Volarić koji je kao bivši suradnik HRT-a znao koje se sve arhivsko blago čuva u bogatoj televizijskoj Arhivi.  

- Suradnja je bila sjajna. Jako sam sretna i ponosna što sam odabrana za urednicu tog serijala... i  zbog ljudi koji su vrijedni i, rekla bih, medijski ponizni… Pazilo se na svaki detalj i svaki je film prvo pogledala obitelj glazbenika što je jako važno.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!