HRT-ovi dokumentarci dobitnici nagrada na međunarodnim festivalima

02.12.2022.

09:59

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U rubrici Moj HRT predstavljeni nagrađivani dokumentarci

U rubrici Moj HRT predstavljeni nagrađivani dokumentarci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Muzeju suvremene umjetnosti u srijedu, 7. prosinca od 20 sati možete uživati u novom koncertu Jazz orkestra HRT-a. Na koncertu, kao gost uz Jazz orkestar HRT-a, bubnjar, skladatelj i aranžer Vladimir Kostadinović će s publikom, ali i glazbenicima, podijeliti svoju strast prema jazzu i bogato iskustvo.

Naime tijekom karijere surađivao je s uglednim svjetskim jazzistima: instrumentalistima, skladateljima i aranžerima uz koje je učio o raznim vidovima jazz i ne samo jazz glazbe, između ostalog i na prestižnoj njujorškoj sceni. Svirao je s pjevačima Gregoryjem Porterom i Jane Monheit, saksofonistima Bennyjem Golsonom, Georgeom Garzoneom i Chicom Freemanom, trubačima Charlesom Tolliverom i Jimom Rotondijem, pijanistima Davidom Kikoskim i Kevinom Haysom, kontrabasisticom Lindom Oh i violinistom Didierom Lockwoodom. 

Tako će u većem dijelu koncerta uz Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera na programu biti njegove skladbe i to one što ih je snimio za spomenuti album The Left Side of Life. Za ovu je prigodu odabrao i standarde Boba Mintzera, Jimma McNeelyja i Charlesa Mingusa, pokazujući koji autori su ostavili trag u njegovom stvaralaštvu, ali i koji mu je stil blizak.

Koncert možete pratiti i na Trećem programu Hrvatskog radija, a nešto kasnije i u programu HTV-a.

Drugi koncert "Božić u Europi" najavljen je za 20. prosinca u zagrebačkoj Laubi. Jazz orkestar, zbor HRT-a i simfonijski orkestar izvest će tradicionalne božićne pjesme iz cijele Europe.

Ulaznice su dostupne po cijeni od 50 kn putem sustava ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Nagrađivani HRT-ov dokumentarci

U rubrici "Moj HRT" u sklopu emisije "Dobro jutro, Hrvatska" bilo je riječi i o nagradama koje su HRT-ovi dokumentarci osvojili na na Međunarodnim festivalima.

Dokumentarac "Tajna Vižule" dobio je dvije nagrade na nedavno održanom Međunarodnom festivalu turističkog filma, nagradu za scenarij i za režiju.

- Veliko iznenađenje. Film se bavi specifičnom materijom - arheologija i kako spojiti jedno daleko vrijeme sa sadašnjošću, kako ući u taj svijet. Iza svakog filma stoji velika mašinerija naših kolega koji stvaraju. Za ovaj scenarij trebalo je više od četiri godine i drago mi je da je međunarodni žiri to i prepoznao, rekla je Vesna Jurić Rukavina, scenaristica i urednica dokumentarnog film "Tajna Vižule".

Dokumentarac se bavi medulinskim arheološkim lokalitetom, a za potrebe filma izvađeni su neki artefakti.

- Sve je počelo slučajno. Prije dosta godina s glavnom arheologinjom napravili smo emisiju i meni je bilo čudno da u Hrvatskoj imamo takvo blago, a da se uopće ne vidi. Tu je krenula inicijativa razotkrijemo otkriveno. Arheolozi su poduzeli sve i počeli su nakon par godina raskopavati lokalitet. Sad je to arheološki park, rekla je Jurić Rukavina.

Još jedna nagrada za najbolju režiju na istom festivalu pripala je Miri Brankoviću, za dokumentarac "Idemo leda usić"  koji je snimljen za magazin Alpe Dunav Jadran. Riječ je o ledenim špiljama Biokova.

- Priča seže 100 godina unazad kad su ljudi shvatili da na Biokovu postoje jame pune leda. Dođete u ljeto, spustite se u jamu i nađete vječni led. Bilo je teško skupiti ekipu, to su teški uvjeti. Svi smo bili u rupi, oduševljeni i puni adrenalina. Taj park je nešto fascinantno, rekao je Branković.

I redakcija Pučke i predajne kulture dobitnica je nagrade za film "Tak je bilo na Sesvete" na međunarodnom filmskom festivalu ETNOFILM koji se održao u Slovačkoj.

Više pogledajte u videu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!