HRT-u 13 nominacija za ovogodišnju Večernjakovu ružu

14.01.2022.

15:34

Autor: HRT

Večernjakova ruža

Večernjakova ruža

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ove je godine ostvarila velik broj nominacija za najstariju medijsku nagradu Večernjakova ruža. Javni medijski servis tako ima 13 nominacija u šest kategorija. Glasovati za naše nominirane možete putem kupona u Večernjem listu ili putem SMS-a na brojeve uz svakog nominiranog odnosno nominiranu. Glasovanje počinje 17. siječnja.

video thumb

HRT u kategoriji TV osoba godine ima dvije od ukupno pet nominacija. To su Robert Knjaz i Aleksandar Stanković

Robert Knjaz
(HTV) RUZA2021 12 Robert Knjaz protekla je dva desetljeća sinonim za inovativne i zabavne emisije na javnoj televiziji, a nije nas razočarao ni lani kada nam je predstavio mnoge zanimljivosti o životinjama u showu "Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac". Svoj talent Knjaz će pokazati i ove godine s obzirom na to da se počinje emitirati njegova nova serija Osjećaji.

Aleksandar Stanković (HTV) RUZA2021 15 Urednik i voditelj emisije Nedjeljom u 2 protekle 22 godine tijekom nedjeljnog ručka u svom talk-showu secira aktualne i društvene teme sa svojim gostima. Da ga ništa ne može spriječiti, pokazao je u listopadu prošle godine kada se zarazio koronavirusom, a emisiju u kojoj mu je gostovao Albert Gajšak vodio je putem mobitela iz svog doma.

Galerija
Aleksandar Stanković, Foto: Nedjeljom u 2/HRT
Robert Knjaz, Foto:  Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac/dokumentarna serija

HRT u kategoriji Radijska osoba godine ima tri od ukupno pet nominacija. Nominirani su Sanja Brajković (Radio Sljeme), Zlatko Turkalj Turki (Hrvatski radio) i Slobodan Nano Vlašić (Radio Dubrovnik).

Sanja Brajković (Radio Sljeme) RUZA2021 22 Prepoznati i nepoznati, ali najbolji u onome što rade, gosti su urednice Sanje Brajković u emisiji Sve najbolje. Oni su najbolji... na svijetu, Europi, Hrvatskoj, u svojoj sredini! Priče o uspjehu ljudi koji su do vrha stigli iznimnim trudom, talentom i predanošću. Poznatu urednicu i novinarku već godinama slušamo i u drugim emisijama Radio Sljemena kao što su "Sunčana strana", "Grincajge" i "Dan za plan".

Zlatko Turkalj Turki (Hrvatski radio) RUZA2021 24 Hrvatska radiotelevizija 2021. na HR 2 emitirala je serijal glazbeno-dokumentarnih emisija "Žene u glazbenoj industriji". Autor je HRT-ov urednik, komentator, glazbeni kritičar i voditelj Zlatko Turkalj Turki, koji je u deset nastavaka predstavio 36 zanimljivih intervjua i priča u kojima ističe ulogu žena te odnos prema njima u glazbenom svijetu i glazbenoj produkciji. Posebnost projekta jest i u tome što je radijski dokumentarni serijal Žene u glazbenoj industriji pratio objavljivanje knjige i dvostrukoga vinila koji je sadržajno (pjesmama) svojevrsni soundtrack te vrijedne glazbene zbirke visoke kulturološke i javne vrijednosti. 

Slobodan Nano Vlašić (Radio Dubrovnik) RUZA2021 25 - Slobodan Nano Vlašić dubrovački je radijski novinar, glazbenik i "najpoznatiji šešir Dubrovnika". U programu Radio Dubrovnika Nano već godinama čuva tradiciju Grada, donosi priče o poznatim Dubrovčanima, ali i pridonosi turizmu Dubrovnika zbog čega je već nekoliko puta nagrađen. 

Slobodan Nano Vlašić

Slobodan Nano Vlašić

Foto: Glas Hrvatske / HRT

U kategoriji Glumačko ostvarenje godine, HRT ima tri od ukupno pet nominacija. Nominirani su Živko Anočić i Mirjana Bohanec Vidović za uloge u seriii Dnevnik velikog Perice te Igor Kovač za ulogu u "Minus i plus".   

Živko Anočić (Dnevnik velikog Perice) RUZA2021 31 Uspješno je odigrao impresivnu transformaciju glavnog junaka Perice Šafraneka iz nesigurnog i introvertiranog profesora hrvatsko-srpskog jezika u popularnog pjevača šlagera. Vješto balansirajući između tri najvažnije žene u svom životu i najboljeg prijatelja/menadžera, Perica je osvojio simpatije gledatelja nenametljivim humorom i uvjerljivom scenskom transformacijom. 

Mirjana Bohanec Vidović (Dnevnik velikog Perice) RUZA2021 32 Jedina iz originalne glumačke postave, gospođa Bohanec Vidović svojom je karizmom i neospornim filmskim šarmom obogatila seriju "Dnevnik velikog Perice", nastavivši uspješno svoju ulogu Ane Šafranek. U sjajnoj glumačkoj igri dosljedno je prikazala naivnost, dobrodušnost i brižnost lika kojeg je već tumačila u kultnom Golikovu filmu. 

Igor Kovač (Minus i plus) RUZA2021 34 Ulogu staloženog odvjetnika Krune u humorističnoj seriji "Minus i plus" odlično je utjelovio Slavonac Igor Kovač, dobro svladavši zagrebački govor. Njegov je Kruno potpuna suprotnost Luciji, iz čega je nastao zanimljiv televizijski bračni odnos i situacije u kojima su se gledatelji mogli prepoznati.  

Dnevnik velikog Perice

Dnevnik velikog Perice

Foto: serija / HRT

HRT u kategoriji TV emisija godine ima dvije od ukupno pet nominacija. Nominirani su  igrano-dokumentarni serijal "Doba uskoka" i kviz "Potjera".

Doba Uskoka
(HTV) RUZA2021 41 Igrano-dokumentarni serijal "Doba uskoka" scenarista i redatelja Domagoja Božidara Burića. Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari, ali i vjerojatno posljednji europski križari koji su se smatrali braniteljima kršćanstva. Doba uskoka raskošan je povijesni spektakl s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima. 

Potjera (HTV) RUZA2021 43 "Potjera" nije samo kviz, "Potjera" je ujedno i utrka u kojoj natjecatelji moraju pobjeći Lovcu. Hoće li uspjeti zadržati korak-dva prednosti pred Lovcem? Je li četvero izabranih dovoljno da ga pobijedi, ma koliko oštrouman on bio? Kviz se na HTV-u emitira već više od osam godina, a uredništvo svake godine pokaže i svoju humanu stranu u posebnim emisijama. Tako je četvero glumaca posljednjeg dana prošle godine osvojilo 236.500 kuna za sisačku bolnicu. 

Doba Uskoka

Doba Uskoka

Foto: serija / HRT

HRT u kategoriji Radijski emisija godine ima dvije od ukupno pet nominacija. Nominiran je radijski putopis "Prstom po globusu" Radio Sljemena i glazbeno-dokumentarna emisija "Zvjezdana prašina" Hrvatskog radija.

Prstom po globusu (Radio Sljeme) RUZA2021 53 Radijski putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim prstom" iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta. 

Zvjezdana prašina (Hrvatski radio) RUZA2021 55 Glazbeno-dokumentarna emisija iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda. Urednik i voditelj Dubravko Majnarić u proteklih je 30 godina odradio više od 1400 emisija, a u povodu tog jubileja Croatia Records potkraj prošle godine reizdala je istoimenu ploču iz 1982. godine po kojoj je emisija i dobila ime.

HRT u kategoriji Novo lice godine ima jednu od ukupno pet nominacija. Nominirana je Antonia Ćosić,  novinarka je IMS-a HTV-a.

Antonia Ćosić RUZA2021 73 Antonia Ćosić prepoznatljivo je mlado lice Vijesti iz kulture. Festivali, manifestacije, projekti umjetnika poput Dimitrija Popovića, Rade Šerbedžije, LADA – samo su neki koje nam je približila putem malih ekrana. U večernjem terminu "Vijesti iz kulture" gledatelje vodi na premijere opera, koncerte, otvorenje izložba. Antonia Ćosić novinarka je IMS-a HTV-a koja javnosti predstavlja događaje i osobe koje otvaraju nove svjetove kulture uz, kako kaže, svesrdnu pomoć svojih ponajprije redakcijskih kolega. Umjetnost, ističe, liječi dušu u ova surova vremena.

"Večernjakova ruža" najstarija je medijska nagrada koja se dodjeljuje svake godine po izboru čitatelja Večernjega lista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!