Hrvatska drugo najbrže rastuće tržište glazbenog streaminga u svijetu

20.01.2023.

14:54

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska je lani bila drugo najbrže rastuće tržište glazbenog streaminga u svijetu, s rastom od 58 posto na godišnjoj razini, pokazuje godišnje izvješće utjecajne kompanije Luminate, koje mjeri glazbenu popularnost u više od 200 zemalja svijeta.

Luminate je najutjecajnija kompanija na području prikupljanja analize podataka u industriji zabave. Na temelju njezinih podataka nastaju liste magazina Bilboard, kao što su Hot 100 (američka lista singlova), Billboard 200 (američka lista albuma) i Global 200 (lista najvećih svjetskih hitova).


Globalni pregled godišnjeg izvještaja kompanije Luminate rađen je na temelju analize podatka u 49 država, među kojima je i Hrvatska.


Prema izvještaju za 2022. godinu, glazbeni streaming danas je dominantan način slušanja glazbe i jedan od glavnih pokretača rasta prihoda glazbene industrije.


Porast glazbenog streaminga na globalnoj razini prošle je godine iznosio 25,6 posto. Streamano je više od 5,3 bilijuna pjesama, a samo u Sjedinjenim Državama po prvi put je taj broj prešao bilijun streamanih pjesama u 12 mjeseci, te iznosi 1,3 bilijuna.


Najveću potražnju za pristupom glazbi putem servisa za streamanje trenutno je u Latinskoj Americi, a najbrže rastuće je tržište Indonezije.


Izvješće "Luminate 2022 US Year-End Music Report" pokazuje da je Hrvatska drugo najbrže rastuće tržište glazbenog streaminga u svijetu, s rastom od 58 posto na godišnjoj razini. Slijede Indija, Kolumbija i Južna Koreja.


Kada je riječ o navikama hrvatskih korisnika streaming servisa, slične su velikim tržištima poput američkog.


Luminate je putem alata Global Hit Score otkrio da je globalni hit godine, "Industry Baby" koji izvode Lil Nas X & Jack Harlow, imao izrazito dobar prijem kod domaće publike i svrstao je Hrvatsku u skupinu od četiri zemlje koje su pjesmu rangirale na drugo mjesto. Ista pjesma je završila kao najpopularnija na Novom Zelandu, u Južnoafričkoj Republici i SAD.


U Hrvatskoj djeluju globalni servisi Apple Music, Deezer, Spotify, TIDAL i YouTube Music, a tijekom prošle godine Hrvatska je dobila listu Croatia Songs u sekciji Hits of the World magazina Billboard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!