Humanitarni koncert Gudačkog kvarteta Rucner na HRT-u

27.11.2022.

Zadnja izmjena 23:38

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/R.S.

Kvartet Rucner

Kvartet Rucner

Foto: HTV / HRT

U HRT-ovom studiju Zvonimir Bajsić održan je humanitarni koncert Gudačkog kvarteta Rucner u suradnji s HRT-om i Zakladom "Vaša Pošta". 

Do sada je prikupljeno više od 3 milijuna eura za mališane i mlade iz dječjih domova u Karlovcu i Splitu. Oni su večeras bili i u publici na koncertu. 

Zaklada "Vaša pošta" počela je s radom 2011., a s Kvartetom Rucner surađuje od 2013. Koncertom Zima u sklopu ciklusa Četiri godišnja doba promovira se po jedan dječji dom.

Financijsku pomoć pružaju projektom životnog osiguranja. I do danas su zbrinuli više od 500 djece iz 21 dječjeg doma diljem Hrvatske. Donirane su im police životnog osiguranja vrijedne više od 3 milijuna eura, kako bi nakon izlaska iz dječjeg doma što lakše nastavili samostalan život.

HRT je jedini medijski servis koji svih ovih godina kontinuirano prati rad te zaklade, a tako je i večeras. Koncert pod nazivom ''Zima'', u ciklusu komornih orkestara ''Četiri godišnja doba'', izveli su Gudački kvartet Rucner, obitelj Tuhtan, uz sopranisticu Petru Piju Kartelo i Jan Gales, učenik 7. razreda i štićenik doma.

- To su mladi ljudi koji po izlasku iz sustava socijalne skrbi imaju imaju novčanu potporu u vrijednosti od 6.000 eura, koja im se isplaćuje u vremenu od dvije godine, za elementarne životne potrebe, izjavila je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade "Vaša pošta".

- Za početak jedan in memoriam - dvije su godine od smrti skladatelja Josipa Magdića, prijatelja Kvarteta i predivnog skladatelja. Sviramo njegov božićni kvartet koji je napisao za nas, izjavila je violončelistica Snježana Rucner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!