09:11 / 18.02.2019.

Autor: HRT

Igra s lavom u ponudi zoološkog vrta u Gazi

Foto: ilustracija/Pixabay

Foto: ilustracija/Pixabay

Foto: - / -

Lavica je sudjelovala u igri, ali je povremeno izgledala zbunjeno, pokušavajući izoštriti svoje nepostojeće pandže o obližnje stablo.
Zoološki vrt u Pojasu Gaze nastoji privući posjetitelje nudeći im mogućnost igre s lavicom. Lavica je stara 14 mjeseci i zove se Falestina. Veterinari su joj odsjekli pandže da u igri ne bi nekoga razderala, no ostavili su joj sve zube.

-
Nastojim smanjiti njezinu agresivnost kako bi bila prijateljski raspoložena prema posjetiteljima - kaže vlasnik ZOO-a u Rafahu, 53-godišnji Muhamed Džuma.

Fajez al-Hadad
, veterinar koji je operirao Falestinu prije dva tjedna tvrdi kako to nije okrutnost prema životinji.

- Pandže su joj odrezane kako ne bi prebrzo izrasle i kako bi se djeca i posjetitelji s njom mogli igrati - rekao je. Lavica time ne gubi svoj karakter.

Ali u udruzi "Paw Project", organizaciji koja rehabilitira velike mačke, tvrde da se radi o nečovječnom sakaćenju.

Malen, ali napučenen ZOO u Rafahu trenutno ima pet lavova. Vrt je bio uništen u napadu izraelske vojske na Pojas Gaze 2004., ali ga je Džuma obnovio i ponovo otvorio prije dvije godine.

Skupina djece s osmijehom od uha do uha gledala je prošli tjedan kako se Falestina igra sa svojim timariteljima. Posjetitelji se zasad, dok se lavica posve ne "pripitomi" drže podalje, iza niske ograde. Lavica je sudjelovala u igri, ali je povremeno izgledala zbunjeno, pokušavajući izoštriti svoje nepostojeće pandže o obližnje stablo.

Hadad je upozorio da će pandže ponovo izrasti u roku od šest mjeseci.

- Lavica neće izgubiti svoje napadačke instinkte - rekao je.

U Pojasu Gaze, na malome prostoru, živi dva milijuna Palestinaca. Područje je pod blokadom Izraela i Egipta više od desetljeća zbog toga što je ondje na vlasti teroristička skupina Hamas. U području je nekoliko manjih zooloških vrtova, redom u dosta lošem stanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!