11:32 / 04.03.2021.

Autor: Kućni ljubimci/HTV

Igračke kojima ćete potaknuti mentalnu aktivnost psa

entalno zdravlje podrazumijeva da psu damo određene igračke ili zadatke

entalno zdravlje podrazumijeva da psu damo određene igračke ili zadatke

Foto: Kućni ljubimci / HTV

Psi su visoko inteligentna bića, a mnogo njih danas provodi većinu vremena u zatvorenom prostoru. Nužno im je osigurati dovoljno kretanja i igre, kao i mentalni trening, kako bi se potaknula njihova znatiželja i kreativnost.

Ana Odak, vlasnica dva psa, kaže kako na svakodnevnoj bazi održava njihovu fizičku kondiciju kroz minimalno tri šetnje dnevno, ali ističe kako je izuzetno bitno održavati i njihovu mentalnu aktivnost.

- Mentalno zdravlje podrazumijeva da psu damo određene igračke ili zadatke, primjerice vježbe poslušnosti i razni trikovi, objašnjava Ana.

Nakon šetnje od sat vremena Ana svojim psima priušti i aktivno slobodno vrijeme, za što koristi razne igračke. Tako je jedna igračka napravljena u obliku zaobljenog stošca s rupom u sredini, u koju stavi suhu hranu, pa se njezin ljubimac zabavlja pokušavajući izvući hranu van. Druga igračka je kockastog oblika i hrapave površine:

- Pas preko raznih izbočina, ližući podlogu, stimulira određene točke u mozgu, priča Ana i dodaje kako njezini psi, nakon igranja s tom igračkom, ponekad znaju i zaspati na njoj.

Postoje i razne igračke za "strastvene žvakače" – kroz otvor igračke se umetnu razne žvakalice za pse, koje onda oni kroz igru lagano izvlače van. Još jedna zanimljiva igračka je i njuškavac – u njega se stavi hrana, koju pas njuškajući pronalazi.

Bitno je da se sve igračke za pse koriste pod vlasnikovom kontrolom, kako pas ne bi ušao u frustraciju, te počeo lajati ili cviliti.

- Želite da se pas osjeća dobro i da kroz igru potičete njegov mozak, a ne da ubijate samopouzdanje, zaključuje Ana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!