17:38 / 20.02.2020.

Autor: Tanja Kanceljak/Puls/IMS/P.F./HRT

Igrajte šah ako želite biti zdraviji

-

-

Foto: - / -

Šah je ozbiljna, kompleksna, genijalna igra koja uključuje ne samo jednostavne funkcije nego i subkortikalne i kortikalne funkcije na mozgu. Otkrivamo i kako izgleda partija šaha na slijepo!
Dva igrača, 32 figure, 64 polja. Igra kao život, borba bijelog i crnog, kraljica najvažnija figura, promišljeni potezi, nadmudrivanje...

Igra koja razvija male sive stanice, ali ih i oporavlja, pa je od velike pomoći u rehabilitaciji nakon moždanog udara. Zaigrajmo jednu partiju...

- Šah ima dugu tradiciju u Hrvatskoj. No tijekom teških godina i nedaća rata šah je gotovo zaboravljen. Ja sam ga želio oživiti. Već pet godina dolazim u Hrvatsku i želim da ona postane šahovsko središte juga Europe.To se ostvaruje, ne moramo izmišljati toplu vodu, svi znaju šah. Treba samo privući sredstva i vrhunske igrače, smatra Gari Kasparov. - Hrvatska u zadnjih 10 godina ima dva europska prvaka - Zdenko Kožulj i Ivan Šarić. U Hrvatskoj ima dosta dobrih uvjeta za razvoj šaha. Šah ima veliku ulogu u profesionalnom razvoju, u Zagrebu ima fantastičnih igrača, mišljenja je Adrian Mikhalchishin, član Europske šahovske udruge.

Pogledajte kako šahovski velemajstor Alojzije Janković igra simultanku s dvoje protivnika naslijepo - šahovskom majstoricom Anom Biti i Marijanom Makarom. Potrebna je vrhunska koncentracija jer treba zamisliti cijelu ploču u glavi i što se na "bojnom polju" crnog i bijelog igrača događa. Oni mu sjede iza leđa i govore mu svoje poteze. On ne vidi nego vizualizira njihove poteze u glavi i govori svoje poteze. Dakle, za takvu partiju potrebne su izuzetne sposobnosti: stopostotna koncentracija, pamćenje i vizualizacija.

Šah potiče razmipljanje formira karakter i crte ličnosti, naučite se na poraze, naučite se iz svojih grešaka, naučite planiranje, donošenje odluka. U šahu nema neodlučnosti - morate povući potez. To su neki sustavi prepoznali, gdje se forsira da djeca idu u šah, ne da budu profesionalci nego da mogu u svojem školovanju steći te konpetencije kako bi jednog dana bili uspješni u poslovanju, objasnio je velemajstor Janković.

- Znamo da šah, kao i fizička aktivnost, utječe pozitivno na razvoj mozga, na razvoj neuronskih veza, na razvoj interkonekcijskih vlakana i naravno to sve, ono što mi možemo laički reći, pospješuje nekakav oblik inteligencije, memorije kod djece, koncentracije, samokontrole i sve što u budućnosti može jednom djetetu može pomoći za normalan razvoj mozga, smatra neurokirurg dr. sc. Jakob Nemir.

Dodaje kako šah zbiljna kompleksna, genijalna igra koja uključuje ne samo jednostavne funkcije nego i subkortikalne i kortikalne funkcije na mozgu.

Nakon operacije na mozgu, pacijenti koji su moždano aktivni, a šah je jedna od aktivnosti koja potiče mozak na aktivnost ( tu su još čitanje, crtanje, rješavanje križaljki), imaju bolji oporavak. Mozak treba trenirati, rekao je Nemir.

Podaci prikupljeni  diljem svijeta pokazuju da šah u školi olakšava djeci u dobi od 6 do 9 godina učenje matematike i čitanje, rekao je Gari Kasparov.

Šah je zabavna aktivnost koja stimulira intelekt. Najnoviji podaci pokazuju da su šahisti manje podložni Alzheimieru i sličnim bolestima koje se javljaju u starosti, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!