Jesensko izdanje projekta Ilica: Q'art

17.09.2023.

14:25

Autor: Jelena Šarić/V.K./Vijesti/HRT

Ilica: Q'art

Ilica: Q'art

Foto: Sandra Mrđen / HRT

Zagrebačka Ilica ove nedjelje mjesto je susreta, druženja, umjetnosti, obrta, glazbe...- održava se jesensko izdanje projekta Ilica: Q'art. 

Galerija
Ilica: Q'art, Foto: Sandra Mrđen/HRT
Ilica: Q'art, Foto: Sandra Mrđen/HRT

- Ilica je još jednom zaživjela. U tijeku je projekt Q'art koji već godinama privlači veliki broj posjetitelja, rekla je za HRT Jelena Šarić.

Aleksandar Battista Ilić, suorganizator projekta Ilica: Q’ART, rekao je kako je projekt pun događanja, kako kaže, to je, prije svega, umjetnička i građanska akcija.

- Mi nismo komercijalni event. Ovdje ima puno umjetničkih događanja, bandova. Imamo second hand razmišljanje o održivoj budućnosti, rekao je.

Dodaje da sve što se na Ilici događa je promišljanje o eko sustavu u kojem živimo.

- Smatramo da je upravo to ono što građane privlači, istaknuo je.

Battista Ilić govori da kada se s projektom „Umjetnost zajednice” krenulo 2000. godine, trebalo je educirati da bi to mogla biti umjetnička forma, a 2016. godine krenulo se na ulične prostore, a nakon potresa i korone rade prvi veliki svjetski event kada je došlo na njega 20 tisuća ljudi.

- Upravo je to pokazalo da je umjetnost najsolidarnija s građanima, naglašava te dodaje kako se odgodila velika ljubav između ljudi i ove akcije.

Ističe kako ove godine imaju još 3 dodatna događanja u Španskom, Bundeku i Maksimiru, a sljedeće godine imaju 5 novih evenata.

- Digli smo cijeli grad kako bi svaki građanin imao u svom kvartu vrhunsku kulturu, rekao je.

Naglašava kako u programu imaju veliko mjesto udruge građana, humanitarne udruge, beskućnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!