08:58 / 28.07.2021.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Ioneskov apsurd kao surova realnost

"Cijelo tijelo tu me boli"

"Cijelo tijelo tu me boli"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na Ljetnim noćima Teatra Exit u proteklih je mjesec dana izvedeno tridesetak predstava, mahom hitovi poput "Fešte", "Cabares Cabarei", "Balona", ili pak "Kako misliš mene nema?". Bilo je i zapaženih gostovanja poput preksinoćnjeg, kada je hit-predstavom "Cijelo tijelo tu me boli" na otvorenoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt gostovalo banjolučko kazalište Jazavac.

Ioneskova "Lekcija" u izvedbi banjolučkog kazališta Jazavac teatar apsurda podignula je na potpuno novu razinu - realnost.  


- Pa mi smo u početku počeli taj tekst raditi kao žanrovsko opredjeljenje komedije apsurda, međutim kasnije smo shvatili, igranjem predstave da je to u stvari jedan surovi realizam, napominje glumac Velimir Blanić.


Glumica Nikolina Jelisavac slaže se sa svojim kolegom:


- Kad se skinu svi ti slojevi sjajnog i šljaštrećeg i tog trash i turbo života kojeg mi danas živimo, ostaje ona suština kakva jest danas, a ne izgleda baš sjajno, kaže Nikolina Jelisevac.


Predstava "Cijelo tijelo tu me boli", o profesoru koji u svojem banjolučkom stanu mirno živi s majkom, a svijet mu se okrene kad dobije novu učenicu - do sada je izvedena gotovo 140 puta.


- Mislim da nema grada u Bosni i Hercegovini gdje nismo igrali, što se tiče Hrvatske igrali smo u Rijeci, evo sad u Zagrebu, igrali smo je u Norveškoj, Austriji, Njemačkoj, obišli smo Makedoniju, nabraja Ljubiša Savanović, glumac i organizator.


Nakon Ioneska na banjolučki način, u ovom, prvom dijelu Ljetnih noći teatra Exit slijede još predstave "Fešta", "Münchausen", "Baš ti baš tu" te "Koncert za žlice i gitaru". 


Drugi dio počinje potkraj kolovoza, a završava 12. rujna predstavom "Konglomeracija" - izbor iz autorskih predstava Saše Anočića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!