10:58 / 29.03.2021.

Autor: Hina/AFP

Isključena iz Eurovozije, Bjelorusija osuđuje "politički motiviranu" odluku

Eurosong 2021

Eurosong 2021

Foto: Eurovision / EBU

Nakon što su je organizatori isključili iz natjecanja Eurovizije koje će se održati u svibnju u Nizozemskoj, Bjelorusija je u subotu osudila "politički motiviranu" odluku. 

- Nažalost Bjelorusija neće sudjelovati u natjecanju koje će se održati u Rotterdamu, objavila je Europska radiodifuzijska unija (EBU) nakon kontroverze koju je izazvala pjesma te zemlje koju posljednjih godinu dana potresaju neviđeni prosvjedi.


Skupina Galasy ZMesta je ponudila pjesmu "Naućit ću te" koja je razbjesnila oporbu zbog teksta "Naučit ću te da staneš u red", što je slabo prikrivena aluzija na represiju nad prosvjednicima protiv vlasti.


Tu pjesmu organizatori Eurovizije odbili su jer krši pravila natjecanja koja jamče da se ono neće zloupotrijebiti, navodi EBU u priopćenju, kao i drugu koju je Bjelorusija nakon toga poslala iz istih razloga.

Ivan Eismont, koji vodi odbor za Eurovizije Bjelorusije, u subotu je kritizirao u Ria Novostima "politički motivirano" diskvalificiranje pjesme.


Bjelorusija potresaju politički nemiri nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu, koji je na vlasti od 1994. godine.

Veliki prosvjedi bez presedana odvijali su se mjesecima gotovo svakog vikenda, a policija ih je većinom grubo suzbijala. Tisuće osoba su uhićene i voditelji prosvjeda su u zatvoru ili prisiljeni na egzil.


EU je Lukašenku i visokim dužnosnicima njegove vlade odredila sankcije.


Eurovizija 2020. bila je otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!