18:01 / 16.12.2019.

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Istarska božićna zvijezda

-

-

Foto: - / -

Na jednome mjestu crvena, bijela, ružičasta, prskana. Božićne zvijezde iz plastenika pokraj Labina tražene su na tržištu. Ove ih je godine ondje uzgojeno 6000.
Česta je blagdanska dekoracija božićna zvijezda, cvijet koji potječe iz Meksika. U Istri na blagdanske stolove sve češće stiže iz plastenika, odnosno domaćeg uzgoja.

Na jednome mjestu crvena, bijela, ružičasta, prskana. Božićne zvijezde iz plastenika pokraj Labina tražene su na tržištu. Ove ih je godine ondje uzgojeno 6000. Uloženo je mnogo truda i ljubavi, no najvažnije su temperatura i svjetlost.

- Proizvodnja počinje već negdje u sedmom mjesecu s presađivanjem malih presadnica koje obično dolaze od renomiranih proizvođača iz Njemačke ili Italije i traje do početka prve prodaje, negdje do početka 11 mjeseca, rekaoje agronom Valdi Paliska Smoković.

Prodaja ide dobro. ajviše se plasiraju po cvijećarnama diljem Istre, obuhvaćajujući riječko područje, onda po hotelskim kućama u Istri. Ali i na kućnom pragu.

- Ona mi je nekako simbol tog Božića i tih blagdana, ta crvena boja ne znam, nekako mi upotpuni cijelu kuću, objašnjava Tina.

Uz nastanak božićne zvijezde veže se i zanimljiva legenda.

- Tako što su dvoje siromašne djece, brat i sestra, išlu u crkvu na Badnjak. Kako su bili siromašni nisu imali novca za kupiti poklon malom Isusu i snašli su se pa su putem ubrali buket poljskog cvijeća. Dok su ga stavljali oko oltara latice su pocrvenile, navodi agronomka Natalija Zorica Jurić.

Cijene božićnih zvijezda ovog prosinca kreću se od 20 do 100 kuna, ovisno o veličini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!