Vinogradi na strmim talijanskim brdima obrađuju se ležeći

15.10.2024.

21:05

Autor: A.D./HRT

Najljepša europska sela: Italija
Najljepša europska sela: Italija
Foto: - / Shutterstock

Sve brda oko Cinque Terre, pet ljupkih talijanskih sela na ligurskoj obali, nevjerojatno su strma. Na brdima se nalaze - rodni vinogradi. Budući da je vino bio jedan od izvora prihoda, moralo se prkositi gravitaciji i kopati na strminama i to u - ležećem položaju.

U trećem nastavku dokumentarne serije "Najljepša europska sela", autor Robert Knjaz otkriva čari talijanskih sela. 


Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore Unescova su baština smještena na dramatičnim liticama. 


Očaravajući su spoj prirode, šarenih kućica i talijanske tradicije.


Kako je obrađivati vinograde koji prkose gravitaciji?


Sve brda oko sela su nevjerojatno strma, a na brdima se nalaze - rodni vinogradi. 


Cijeli potez Cinque Terre, sa strmim terasama okrenutim suncu, prirodno je stoljećima važna vinorodna regija.


Tradicionalan način branja grožđa se zove "pergola".


- Ljudi se zapravo trebaju leći dok beru grožđe, a u tom položaju uređuju i vinovu lozu. Leže zato što moraju doseći grožđe na najbolji mogući način, otkrila je Viola koja radi u turističkom uredu u Riomaggioreu.


Počevši od 1970-ih godina Cinque Terre dobile su veliku pomoć u vidu "vlakića" koji omogućuje seljacima da grožđe dopreme iz najviših dijelova zemlje u sela ili na mjesta gdje su im podrumi. U prošlosti su morali hodati. Žene su nosile košare na glavama, kako bi prodavale grožđe.

Što jesti?


Svi koji posjete Cinque Terre, pet prekrasnih mjesta na sjeveru Italije, obično svakako žele isprobati razne lokalne specijalitete.


Odgovor zna Davide, vlasnik restorana Porticciolo.


- Vrlo poznato glavno jelo su punjene školjke. To su dagnje punjene mortadelom, sirom, jajima, otkriva. Osim toga, ovaj je kraj poznat i po punjenim inćunima na tavici.


- I da ne zaboravimo Sciacchetra, to je vino passito slavno u cijelom Cinque Terreu, otkriva Davide.


Kao i svugdje u Italiji, njegov je restoran zatvoren od 15 do 18:30 sati.


- Da biste imali restoran koji dobro funkcionira, i mi, kao i konobari i kuhari, imamo potrebu za malim odmorom, kaže Davide.

Ako ste propustili treću epizodu nove zabavno-poučne serije "Najljepša europska sela: Italija", možete ju pogledati u videoteci multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!