Ivana Bakal o svoje dvije ljubavi - kostimima i psima

14.08.2021.

14:50

Autor: V.G./Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS

Ivana Bakal

Ivana Bakal

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ivana Bakal kostimografkinja, predavačica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i međunarodna kinološka sutkinja, gostovala je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".


- Kostimi su bili strast od malih nogu, jako sam se voljela presvlačiti, moja majka je bila zabrinuta. Nije se radilo o pomodnoj odjeći, ja sam od malih nogu krenula sa svojim umjetnostima, a to su bili fotografija, kazalište, psi koji su bili uz mene i odmah sam se počela usmjeravati. Vrlo jasno se znalo da sam ja htjela nešto raditi u kazalištu, rekla je Bakal.

Surađivala je s mnogim našim istaknutim redateljima,a ništa manje bitne nisu ni inozemne suradnje.

Poslala je poruku studentima koji žele biti kostimografi:

- Potrebno je puno strpljenja i puno učiti, raditi na sebi cijeli život. Koji god posao da se radi, mora se raditi iz srca i dubine duše. Kad počnete raditi projekt, morate istraživati

Bakal je u timu koji je zaslužan da je dalmatinski pas dobio našu domovnicu.

- Još uvijek to nije službeno zaštićeno, to je svakako ono na što apeliram. Vrlo je bitno da se i preko ministarstva kulture naše autohtone pasmine zaštite kao pokretna nacionalna baština. One su zaštićene kod međunarodne kinološke federacije, rekla je.

Dalmatinski pas jedna je od najpoznatijih pasmina u svijetu.

- Đakovačka biskupija imala je jedno od najvećih uzgajališta u svijetu. U 15. stoljeću su imali oko 200 parnjaka. Psi su išli uz konjanike, sudjelovali su na Mohačkom polju. Nakon što su stradali vojnici, turska vojska je pokupila preživjele pse. Preko Turaka su se nastavili širiti. Najviše su se širili preko Dubrovačke republike, preko brodova, i tako su završili u cijelom svijetu. Prvi standard su im napravili Englezi, ali on nije porijeklom engleski pas, rekla je Bakal.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!