08:00 / 12.03.2021.

Autor: HRT

Ivana Radaljac Krušlin i Nikolina Ćosić u utrci za Večernjakovu ružu

Ivana Radaljac Krušlin i Nikolina Ćosić

Ivana Radaljac Krušlin i Nikolina Ćosić

Foto: Luka Stanzl i HRT / Pixsell/HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ima čak deset kandidata u utrci za prestižnu medijsku nagradu Večernjakova ruža koja se dodjeljuje se u sedam kategorija. HRT se ove godine natječe u pet kategorija: TV osoba godine, TV emisija godine, Radijska osoba godine, Radijska emisija godine i Novo lice godine.

U kategoriji Radijska osoba godine, za nagradu Večernjakova ruža, nominirana je novinarka, urednica i voditeljica na Radio Sljemenu Ivana Radaljac Krušlin, dok u kategoriji Novo lice godine, HRT predstavlja mlada reporterka Nikolina Ćosić

Ivana Radaljac Krušlin dugogodišnja je novinarka, urednica i voditeljica na Radio Sljemenu. Brojne emisije su iza nje, sudjelovala je u mnogim projektima no prošlu godinu posebno pamtimo po Ivaninim javljanjima za vrijeme potresa u Zagrebu i Banovini. 22. ožujka prošle godine odrađivala je jutarnju šihtu na Radio Sljemenu, par minuta nakon čitanja prognoze i želje da svima ta nedjelja bude mirna i bez stresa dogodio se potres. 

- Moram priznati da dileme nije bilo, znala sam da moram ostati u studiju, znala sam da moram ostati uz 'svoje ljude' – kako ja zovem slušatelje Radio Sljemena. Provjerila sam brzo koga mogu dobiti jer telefonske linije nisu radile, uspjela sam doći do seizmologa, do Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, do vatrogasaca i otprilike sam znala kakva je situacija u Zagrebu… Iz naše redakcije imamo sjajan pogled prema centru grada i na zagrebačku katedralu. Iako obično vidimo samo jedna toranj, jer se poklapaju, toga jutra vidjela sam ih dva i bilo mi je jasno kakvi su razmjeri štete u centru grada. 

Ivana je prva radijska novinarka u Hrvatskoj koja je ušla u intenzivni Covid odjel KB Dubrava. Za radijsku dokumentarnu reportažu koju je tamo snimila, dobila je nedavno međunarodno priznanje – nagradu AVA Digital Awards

- U toj nespecifičnoj reportaži nema novinara, u njoj su samo autentični zvukovi i ljudi koji zapravo tamo žive, bore se za život te medicinske sestre i tehničari, liječnici, liječnice koje provode po 12 sati u gotovo nemogućim uvjetima… Nagrađen je način na koji je prikazana cijela situacija – da se ne širi panika a da se dobije realna slika s čime se borimo i kako bismo trebali živjeti da se uz pomoć pameti, znanosti i struke riješimo ili barem stavimo u neke kontrolirane uvijete kovid. 

Nikolina Ćosić je reporterka Informativnog medijskog servisa (IMS) Hrvatske televizije (HTV) koja kaže da su javljanja s terena njezina 'sigurna zona'. Gledatelji su je prepoznali u mnogim javljanjima u informativnim emisijama HTV-a.Prije televizije svoj je zanat pekla na radiju u rodnom Osijeku.

- Godina iza nas bila mi je privatno teška i poslovno iznimno naporna, iako s druge strane sam i zahvalna na toj godini jer su upravo izvanredne situacije bila prilika da se pokažem i predstavim i kao novinarka i kao reporterka našim gledateljima.

Nikolinino prvo javljanje za Dnevnik bilo je iz Ivanić Grada. Iako je imala ranijih iskustava, kada se morala javili uživo za podnevni Dnevnik HRT-a nije bila bez treme.

- Sjećam se da sam u prvom trenutku zablokirala… Nije se to vidjelo na van, ali ja sam zaboravila što moram reći dalje. Ipak, iskustvo od ranije izvuklo me da nastavim rečenicu.

- Uvijek treba paziti da se gledateljima prenesu točne i provjerene informacije. To je ono glavno čime se vodimo, a na teren moramo doći kakvi god su uvjeti i okolnosti i treba se sabrati, pohvatati što se sve dogodilo te to sažeto, jer informativni program je puno kraći format, ispričati.

- Do sada mi je najupečatljiviji trenutak bio početak korona krize kada sam 'bačena u vatru'… Pratila sam presice od jutra do mraka… ni ne sjećam se koliko sam dana radila u komadu i tek kada sam imala prvi slobodan dan i došla doma shvatila sam da je ovo stvarno. Cijelo vrijeme, do tada, to mi je bilo nekako nerealno – to je bio moj posao.

Za svoje favorite možete glasati do 14. ožujka u 10 sati i to na nekoliko načina.

Kuponima, koji će do 13. ožujka biti objavljivani u Večernjem listu i u prilogu Ekran, telefonom na broj 065 900 900 slijedeći govorne upute za glasanje. Cijena poziva iz fiksne mreže 1,50kn, iz mobilne 2,40; PDV uključen.

Podržati svoje kandidate možete i SMS-om na broj 60085 (cijena SMS-a je 2,40kn; uključen PDV) na sljedeći način:

Za Zrinku Grancarić potrebno je upisati RUZA2020 12

Za Joška Lokasa RUZA2020 14

Za serijal A Porina dobiva RUZA2020 21

Serija Nestali RUZA2020 23

Škola na Trećem RUZA2020 25

Ivana Radaljac Krušlin RUZA2020 33

Emisija Andromeda RUZA2020 41

Emisija Homo sapiens RUZA2020 44

Emisija Povijest četvrtkom RUZA2020 45

Za Nikolinu Ćosić RUZA2020 72

Završna svečanost dodjele nagrade Večernjakova ruža održat će se u subotu 20. ožujka u 20.10 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!