Iz kazališta Luda kuća poručili: Ne pokušavajte ovo kod kuće!

14.02.2020.

12:36

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Glumac, redatelj i scenograf nove predstave 'Potpuni stranci' Rene Bitorajac poručio je sa svojom ekipom sa sinoćnje premijere - ne pokušavajte ovo u svojim domovima!
Glumac, redatelj i scenograf nove predstave 'Potpuni stranci' Rene Bitorajac poručio je sa svojom ekipom sa sinoćnje premijere - ne pokušavajte ovo u svojim domovima!

Jedan od najgledanijih talijanskih filmova ‘Perfetti sconosciuti’ redatelja Paola Genovesea, snimljen godine 2016., koji je prošle godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao film s najvećim brojem snimljenih ‘remakeova’ u povijesti kinematografije - od sinoć je na kazališnim daskama Lude kuće.

Na premijeri je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Grupa prijatelja okuplja se u vrtu jednog građanskog doma, ‘s krasnim pogledom’ na rijetku pomrčinu mjeseca. Uz večeru i piće, odlučuju igrati neobičnu igru: izvaditi mobitele na stol, sve pozive stavljati na zvučnik, a poruke i mailove čitati naglas. I tako svašta izlazi na vidjelo.

- To je jedna onak', fina ekipica, koja je došla na večericu. Recimo, kad bi bio Zagreb - ali to se ne spominje - bila bi to podsljemenska zona s pogledom na grad. Imaju bazen u drugom dvorištu, ali to se ne vidi jer bazen nikak' nije stao na pozornicu, objašnjava Bitorajac.

- Svi naši likovi imaju tajne koje vjerojatno svatko od nas u privatnom životu negdje ima. Mogu samo reći da se radi o nekim malim, bijelim lažima koje će se otkriti tijekom komada, kaže glumica Petra Dugandžić.

I kako radnja odmiče, tenzije rastu. Komična drama ‘Potpuni stranci’ ima čak osamnaest filmskih remakeova diljem svijeta, a Rene Bitorajac adaptirao je i režirao prvu našu kazališnu verziju: Osvježili smo komad na način da ni onima koji su gledali film neće biti dosadno, napominje Bitorajac.

- Svi likovi jesu univerzalni, naravno, u tom komadu, zato je i toliki interes po cijelom svijetu, ali nekako uvijek postoje one nijanse gdje je nešto prepoznatljivo više talijansko, francusko, odnosno, u našem slučaju, više hrvatsko, dodaje glumac Ivan Đuričić.

A o kakvim je nijansama riječ i kako se sve odigralo - provjerite u Ludoj kući, jedinom našem kazalištu koje je uspjelo otkupiti prava na ovaj izniman scenarij.

Nova priča Lude kuće inspirirala je i našega Zorana Vakulu, koji nam je poslao jednu kazališnu prognozu u stihovima:

Prognoziram da će ‘Potpuni stranci’
biti ‘Lude kuće’ uspješni izdanci!
Pozitivnih kritika bit će puni članci!

U Ludilište će hrliti i znanci i neznanci.
Rijetki će biti izostanci!

Mnogi će ovu izvrsnu predstava gledati bez distanci,
i nasmiješeno-zamišljeni bit će od nje rastanci...


Uoči večerašnje, prve redovne izvedbe 'Potpunih strana' u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo ekipu iz Lude kuće:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!