07:10 / 05.05.2020.

Autor: K.D/HRT

Iza kulisa Eurosonga u Zagrebu 1990.

Helga Vlahović i Oliver Mlakar

Helga Vlahović i Oliver Mlakar

Foto: - / -

Obilježavamo 30 godina od održavanja najvećeg televizijskog glazbenog showa u nas - 35. Izbora pjesme Eurovizije 1990. godine.
Danas 5. svibnja, obilježavamo 30 godina od održavanja najvećeg televizijskog glazbenog showa u nas - 35. Izbora pjesme Eurovizije 1990. godine.

Uvjerljivu pobjedu tadašnjoj Jugoslaviji donijela je 1989. pobjeda zadarske grupe Riva s pjesmom Rajka Dujmića "Rock me" u Švicarskoj, gdje im je nagradu predala aktualna pobjednica Celine Dion! Veliko slavlje nije bilo iznenađenje, već šlag na torti niza dobrih plasmana hrvatskih glazbenika - 4. mjesta Daniela Popovića 1983. te Novih fosila sa Sanjom Doležal 1987., 6. mjesta Srebrnih krila s Vladom Kalemberom 1988. godine.

Nakon pregovora s Beogradom oko domaćinstva, Zagrebu je pripala organizacija tog velikog događaja koji je održan u KD Vatroslav Lisinski. Na ovom natjecanju je prvi put predstavljena i službena maskota, nazvana Eurocat, koju je animirao Joško Marušić. Zagreb je bio sjajan domaćin, organiziran je Markov sajam, Međunarodni festival cvijeća, Festival balona i oldtimera, izvođači su bili i na Plitvičkim jezerima, izdane su poštanske marke s temom Eurosonga...

Najveći je pritisak bio na predstavnici domaćina - 19-godišnjoj zvijezdi Tajči, koju su od prvog dana smatrali favoritom. Najveći, pak, organizacijski posao bio je pred RTV Zagreb, koja je organizirala dotad najpraćeniji televizijski prijenos - čak milijardu gledatelja pratilo je zbivanja u dvorani. Možda i zbog turbulentne političke situacije, jer Hrvatska je bila pred drugim krugom izbora, u Zagreb je došlo 600 novinara, od čega 200 fotoreportera, što je organizatorima stvaralo dodatne probleme jer su u potrazi za najboljim kadrom često ometali televizijske kamere.

Za show su, kao što je uobičajeno, vježbala dva voditeljska para - legendarni Helga Vlahović i Oliver Mlakar te Rene Medvešek i Dubravka Marković. Međutim, tri dana prije Eurosonga, izvršni producent projekta Goran Radman na konferenciji za novinare izjavio je da nije sigurno hoće li nastupiti najbolji par ovih prostora. Nakon navodnih šuškanja da su prestari, Vlahović i Mlakar dali su otkaz, što je podiglo veliku prašinu, a zbunjeni novinari zatečeni situacijom pitali su se je li ovo natjecanje voditelja ili pjevača.

Radman se javno ispričao:

- Slušajte, radeći 24 sata dnevno, rekao sam toliko toga da se više ne sjećam svega. Sigurno nisam mislio da neće biti voditelji! Mislim da oni trebaju biti dio showa. Reagirali su suviše nervozno. Ova atmosfera u pripremama opterećujuća je. Pristali su!

Tako su omiljeni voditelji ipak pristali voditi ovaj veliki događaj. I Tajči je bila u problemima - haljina joj je šivana u posljednji tren, a imali su samo četiri probe i određenih tehničkih problema.

Gledatelje je začudilo što na pozornici, ni u dvorani, nije bilo Rive, što je bilo prvi put da pobjednik ne otvara natjecanja u svojoj domovini, a pjevačica Emilija Kokić izjavila je da band ne zna razlog te odluke.

Natjecale su se 22 zemlje, a na užaš gledatelja, na samom početku natjecanja tijekom izvođenja prve pjesme "Bandido" španjolskih izvođača Azucar Moreno, dogodila se stanka u prvim taktovima pjesme zbog problema s matricom pjesme. Pjesma nije započela od početka, pa su se španjolski izvođači pogubili u pjevanju te su napustili pozornicu. No, nedugo nakon toga, započeta je od početka i natjecanje je nastavljeno bez problema.

Bilo je to vrijeme demokratizacije zemalja Istočnog bloka, pa su mnoge pjesme bile u tome duhu, a najviše se isticala talijanska "Insieme:1992" Tota Cutugna, koji je pobijedio. Drugo mjesto podijelile su Irska i Francuska, a Španjolska se, možda i zbog ponavljanja nastupa, našla na odličnom petome mjestu.

Iako mlada, Tajči nije podlegla pritisku, a uoči nastupa je izjavila kako joj nije bitan plasman već želi ostaviti dobar dojam i biti čim bolja. Na kraju je zauzela odlično sedmo mjesto, a njen menadžer i autor pjesme "Hajde da ludujemo" Zrinko Tutić sutradan je u emisiji "Sastanak bez dnevnog reda" kazao:

- Ja mislim da mi jesmo pobijedili. Pobijedili smo tremu, pobijedili smo teret favorita koji su nam svi mediji nabili na leđa. Mislim da smo pobijedili sve tehničke probleme, kojih smo isto tako imali.

Tajči je objasnila da, unatoč godinama, kad je na sceni i zna da mora dati sve od sebe, nema tremu ni straha.

- Isto se to dogodilo jučer, nakon tjedan dana velikih napora, moram priznati, jer stvarno, ta presija favorita - mene su počeli slikali i strani novinari i naši od samog početka, od prvog dana. Ne znam, to me sve jako, jako opterećivalo. Pogotovo bezbroj pisama koje sam dobivala od sve te dječice i njihovih roditelja, koji su mi govorili: - Sigurno si prva, najbolja si, ovo ono. Sve to je uzrokovalo u meni jedan osjećaj da ja sve te ljude ne smijem iznevjerit, da moram biti najbolja. A opet, znala sam kolika je konkurencija i šta znači biti u Zagrebu nakon što je Jugoslavija već jedanput pobijedila, uz takve moje, evo meni je čast reći - kolege, rekla je.

Složivši se da je show prošao odlično, uz tek manje poteškoće, Tutić je čestitao kolegama s televizije na sjajno odrađenom velikom poslu.

Hrvatska je jedina država u kojoj je održana pjesma Eurovizije, a da na njoj nikad do tada nije sudjelovala, te jedina zemlja koga je organizirala Eurosong, a da nikada nije pobijedila. Godine 1992. Hrvatsku je prvi put predstavljala Grupa Put.
Tajči

Tajči

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!