Iza kulisa kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’

16.11.2020.

17:12

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Što se krije u novoobjavljenoj knjizi snimanja jednog od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti - ‘Tko pjeva zlo ne misli’?
Što se krije u novoobjavljenoj knjizi snimanja jednog od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti - ‘Tko pjeva zlo ne misli’?

Pola je stoljeća prošlo od prve klape jednog od najgledanijih hrvatskih filmova ‘Tko pjeva zlo ne misli’, redatelja Kreše Golika. Tim su povodom objavljene dvije vrlo zanimljive publikacije koje nas, svaka na svoj način, vraćaju u zanimljiv svijet malog Perice.

Dugačak je niz dijaloga i citata iz ovoga filma koji su postali dio filmske povijesti, ali i svakodnevnih doskočica. Remek djelo Kreše Golika nastalo prema antologijskoj prozi ‘Iz dnevnika maloga Perice’ zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera i danas ima neodoljiv šarm.

Knjiga snimanja u izdanju Hrvatskog državnog arhiva pruža zanimljiv pogled iza kulisa.

- To je jedan korak između scenarija i snimanja filma u kojem se osmišljava sam film. Knjiga je zamišljena i napravljena tako da bude zanimljiva i onima koji vole film, a i onima koji istražuju film, zato jer tu praktički u prvom licu mogu vidjeti kako se razvijao scenarij i kako je nastao film koji danas vi volimo i gledamo, ističe filmski redatelj i arhivist Mladen Burić.

U drugom izdanju, jezgrovitoj knjižici koju je objavio Hrvatski filmski savez, među ostalim su i zanimljivi prilozi Nenada Polimca, Dragana Juraka i Diane Nenadić.

- Imamo i predložak za metodičku obradu filma koji su radili Ilija Barišić i Ana Dodić. To bi bilo nešto kao 'Tko pjeva zlo ne misli' protumačen adolescentima 21. stoljeća, objašnjava filmska kritičarka Diana Nenadić.

Kako kažu izdavači, kada dođu bolja epidemiološka vremena, nadaju se promociji knjiga uz ugledne goste predvođene Mirjanom Bohanec-Vidović, koja je u filmu odigrala ulogu Ane Šafranek i Tomislavom Žganecom  koji je odglumio malog Pericu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!