Izlazi knjiga o tai chiju rock legende Loua Reeda

15.03.2023.

07:50

Autor: M.M./Hina/HRT

Izlazi knjiga o tai chiju rock legende Loua Reeda

Izlazi knjiga o tai chiju rock legende Loua Reeda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pionir rocka i pjesnik Lou Reed počeo je 2009. godine pisati knjigu o istočnjačkoj vještini koja je bila u središtu njegove životne svakodnevice - tai chiju.

No djelo je ostalo nedovršeno jer je 2013. glazbenik umro u dobi od 71 godine od komplikacija pri presađivanju jetre.

Ovaj tjedan, desetljeće nakon njegove smrti, izlazi knjiga s dosad neobjavljenim tekstovima, a riječ je o razgovorima s njegovim kolegama umjetnicima, prijateljima i ostalim štovateljima i ljubiteljima tai chija.

- On ju je započeo, a mi smo je željeli završiti, rekla je za AFP Laurie Anderson, skladateljica i Reedova dugogodišnja partnerica.

Knjiga "The Art of the Straight Line" sadrži Reedove misli o prakticiranju tai chija koje je trajalo čak tri desetljeća.

Drevna kineska vještina pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe, a klinika Mayo opisuje je kao "meditaciju u pokretu".

Knjiga nudi uvid u drukčije aspekte života frontmena benda Velvet Underground koji je nekoć živio burno, privlačeći medijsku pozornost unatoč svadljivom odnosu s novinarima.

- Ne želim ispasti pretjerano poetičan, ali u životu želim više od zlatne ploče i slave, napisao je. Tai chi vas dovodi u doticaj s nevidljivom moći svemira. Tada se mijenja vaša energija, a time i vaše razmišljanje.

Reed je njegovao dugu suradnju s majstorom tai chija Ren Guang Yijem, s kojim je satima vježbao kad nije bio na turnejama.

- Bio je toliko predan ovoj vještini da je i izdahnuo izvodeći poznati pokret tai chija, formu 21, pomičući samo ruke, kazala je Anderson.

Reed je istočnjačku vještinu počeo proučavati osamdesetih godina kada je još u velikoj mjeri konzumirao opojne droge.

Ovaj umjetnik stoji iza poznatih klasika "Walk on the Wild Side" i "Sweet Jane", ali i pjesme "Heroin", mračnoga prikaza osobnih iskustava u korištenju opojnih sredstava.

- Nije to bilo pravo vrijeme da biste započeli prakticirati tai chi, ali postoji li uopće pravo vrijeme da nešto započnete? Bio je iznimno uporan u prakticiranju, to je trajalo desetljećima pa je s vremenom postao vrlo vješt, zaključila je Anderson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!