11:33 / 30.11.2018.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./HRT

Izložba 'Lice genija' u Madridu otkriva nepoznate detalje o da Vinciju

Elisa Ruiz

Elisa Ruiz

Foto: - / -

U španjolskoj nacionalnoj knjižnici u Madridu otvorena je izložba 'Lice genija' postavljenu ususret 500. godišnjici smrti Leonarda da Vincija. Uz brojne izume, posebno je zanimljiv njegov dnevnik koji otkriva dosad nepoznate detalje.
U španjolskoj nacionalnoj knjižnici u Madridu otvorena je izložba 'Lice genija' postavljenu ususret 500. godišnjici smrti Leonarda da Vincija.

Uz brojne izume, posebno je zanimljiv njegov dnevnik u koji je zapisivao - ne samo tehničke i znanstvene ideje, nego i svoje osjećaje i misli. Iz svega toga doznajemo mnoge dosad nepoznate detalje iz da Vincijeva života.

Tu ima svega: od ljubavnih izjava do popisa namirnica koje je kupovao, iz čega zaključujemo da je u drugom dijelu života bio vegetarijanac. Zatim i popis njegove garderobe te haljina koje su on i njegov mladi partner Salai nosili.

To je na neki način ono pravo Leonardovo lice, pravi Leonardo, kakvim je on sam sebe opisao. Stoga njegovu biografiju možemo točno rekonstruirati bez potrebe da nešto izmišljamo ili nadopunjujemo,  rekla je kustosica izložbe Elisa Ruiz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!