Izložba na kotačima

12.09.2021.

22:38

Autor: Jelena Šarić/T.V./Dnevnik/HRT

Jaska rally

Jaska rally

Foto: HTV / HRT

Karavana vremešnih automobila koja je krenula iz Zagreba prema Karlovcu, zaustavila se i u Jastrebarskom. 70-ak dobro očuvanih oldtimera privuklo je veliku pozornost. 

Izložba na kotačima stigla je u Jastrebarsko. Oldtimeri, od kojih su neki nadomak stotoj, privukli su znatiželjne poglede posjetitelja. Ponosni vlasnici spremno su odgovarali na pitanja o svojim limenim ljubimcima.

- Ja sam vlasnik Oscar velorexa iz 1953. To je veoma čudan auto i poznat je po češkom filmu Prevari konobara, rekao je Rudolf Klicper, član Oldtimer kluba Zagreb.

Manje poznata kao strastveni kolekcionar starih automobila, urarska obitelj Lebarović vlasnik je američkog Nash Standarda 6 iz 1928. godine, jednog od starijih vozila na izložbi.

- Mi u principu sve što treba od dijelova ili negdje na internetu nađemo ili napravimo sami ispočetka. Pa jutros sam ostao bez struje nije htio upaliti, izgleda da je akumulator otišao. To je 6-voltni i ne da se baš kupiti u dućanu, kaže Dalibor Lebarović, član Oldtimer kluba Zagreb.

Srećom, ovaj oldtimer može se upaliti i na drugačiji način. Riječ je, naravno, o skupom hobiju.

- Moj ljubimac je Mercedes iz 55 godine, SD - to je znači diesel. Njegova osnovna namjena je bila da bude taxi. Restauriran je 6 godina, utrošene su tisuće sati rada i jako puno dijelova koje smo po cijelom svijetu skupljali. Gume su iz Amerike došle za njega, originalne, ponosno ističe Marijan Lencur.

Ali vlasnicima ovih ljepotana briga za njih nije problem jer imaju posebnu, sentimentalnu vrijednost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!