08:22 / 06.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Japan: Prva zabrana istodobnog hodanja i gledanja u mobitel u svijetu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Japanski grad prošli je tjedan zabranio naviku koju viđamo diljem svijeta - hodanje s očima prikovanim za mobitel.
Japanski grad prošli je tjedan zabranio naviku koju viđamo diljem svijeta - hodanje s očima prikovanim za mobitel.

Putnici koji stignu na glavni kolodvor u Yamatu, gradu s 250 tisuća stanovnika, bit će dočekani obavijestima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

- Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje smartphonea. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati, čuje se iz zvučnika. 

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. I premda zasad nije propisana kazna, rijetko tko je krši.

Često sam ranije viđao ljude koji hodaju istodobno gledajući u svoj mobitel. Ne obraćaju pažnju na stvari oko sebe. Stariji ih ne mogu izbjeći", kaže 64-godišnji Kenzo Mori. "To je kao ovisnost. Izgledaju kao da ne mogu prestati, dodao je.

I tinejdžerica Arika Ina slaže se da to može biti opasno.

- No ne mislim da treba uvoditi zabrane. To bi trebala biti stvar opće pristojnosti, rekla je Arika.

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja.

Tvrtka je provela računalnu simulaciju koja ukazuje što bi se dogodilo kada bi 1500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijskog kolodvora Shibuya, najužurbanijega pješačkog prijelaza u svijetu, i istodobno gledalo u svoje mobitele. 

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!