Je li Internet svojevrsna samoposluga s kojega možemo uzimati što nam se svidi?

20.01.2023.

08:41

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Romana Matanovac Vučković

Romana Matanovac Vučković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svima nam je jasno da na parkiralištu punom automobila možemo slobodno razgledati aute, ali ne možemo sjesti u jedan od njih i otići. No to nam na Internetu odjednom nije jasno. Na Internetu vlada nered, niti se razumijemo u autorska i intelektualna prava, niti ih poštujemo čak i kad razumijemo da neka fotografija, video zapis ili tekst ne može pripadati nama.

Što smijemo, a što ne smijemo, i hoće li nas dostići kazna i kakva ako činimo ono što ne smijemo?U HGK je održan okrugli stol "Upravljanje intelektualnim vlasništvom" na temu intelektualnog vlasništva u organizacijama, u sklopu kojega je predstavljena i knjiga nekolicine autora, između ostalih i gošće emisije Dobro jutro Hrvatska prof. dr. sc. Romane Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Donosimo što kažu građani:Iz ankete HRT-a, a i iz istraživanja koje je provedeno prije godinu dana razvidno je da slabo poznajemo autorska prava. No, ako ih i poznajemo nismo skloni pridržavati se slova zakona.

Zašto je tome tako te što su to točno autorska prava i tko ih se mora pridržavati, tzašto je nekima internet svojevrsna samoposluga s kojega uzimaju što nam se svidi, koja je kazna ako to činimo, objasnila je Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!