20:30 / 27.03.2018.

Autor: T.V./Hina

Je li kraljica Charlotte iz 18. stoljeća bila prva britanska 'crna princeza'?

-

-

Foto: - / -

Rođena u Njemačkoj Charlotte Mackelnburg-Strelitz udala se za kralja Georgea III. kad je imala 17 godina i rodila je 15-ero djece i zapravo je bila prva 'crna princeza' prihvaćena u britanskoj monarhiji, tvrdi povjesničar Mario de Valdes y Cocom.
Meghan Markle trebala bi uskoro postati prva članica kraljevske obitelji s afričkim precima, zbog čega su je komentatori već prozvali 'crnom princezom', ali njezino skorašnje vjenčanje za princa Harryja potaknulo je i raspravu o tome je li ona doista prva, ili ta čast pripada britanskoj kraljici iz 18. stoljeća.

Rođena u Njemačkoj Charlotte Mackelnburg-Strelitz udala se za kralja Georgea III. kad je imala 17  godina i rodila je 15-ero djece i zapravo je bila prva 'crna princeza' prihvaćena u britanskoj monarhiji, tvrdi povjesničar Mario de Valdes y Cocom

U službenoj kraljevskoj biografiji kraljice Charlotte stoji da se kći vojvode Mecklenburg-Strelitz rodila u njemačkom dvorcu 1744., a za Georgea III. udala se 1761. Nema drugih pojedinosti no Valdes y Cocom, povjesničar afričke dijaspore, tvrdi da je kraljica imala afričke korijene što je uočljivo ako se pogledaju njezine izravne veze s crnim ogrankom portugalske kraljevske obitelji. Uporišta za to nalazi u nekoliko portreta koje je izradio škotski umjetnik Allan Ramsay na kojima su uočljive afričke crte lica i kovrčava kosa.

Kraljevska zbirka slika (The Royal Collection Trust) opisuje Ramsayevo platno kao djelo koje se elegancijom, suptilnoću i preciznošću približava francuskom portretu, no ne spominje nikakve razlike u odnosu na druge umjetnike koji su portretirali kraljicu Charlotte. Valdes tvrdi da je Ramsay bio borac protiv ropstva i da je jedini želio prikazati stvarnu Charlottu dok su drugi portretisti podlijegali konvenciji pa su ublažavali njezine nepoželjne crte.

Međutim,  Desmond Shawe-Taylor, stručnjak za slike, rekao je za dnevnik The Guardian da velika zbirka karikatura kraljice Charlotte, koja se čuva u British Museumu, ne otkriva nikakve tragove afričkih crta. Nijedna je ne prikazuje tako, a očito je da bi karikatura istaknula afričko podrijetlo da je ono postojalo, tvrdi  Shawe-Taylor.

Početkom 90-ih godina 18. stoljeća, kraljica Charlotte stekla je imanje Frogmore blizu dvorca Windsor, kraljevske rezidencije izvan Londona. Slučajno ili ne, princ Charles, Harryjev otac, održat će prijem upravo u Frogmore House za Harry i Meghan nakon njihova vjenčanja 19. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!