Jedinstveni božićni ukrasni medenjaci

24.12.2018.

11:15

Autor: Marina Gantar/HRT

-

-

Foto: - / -

Uz mirise cimeta i drugih zimskih začina gospođa Ilonka Horvat nam u carstvu božićnih ukrasa otkriva tajne bajkovitih detalja kućica i sela.
Vrijeme je kićenja božićnih jelki. U stara su se vremena jelke na istoku Hrvatske ukrašavale takozvanim "salonima", vijencima s nanizanim kokicama. One raskošnije bile su okićene licitarskim ukrasima ili medenjacima. U Baranji, u mjestu Suza pronašli smo radionicu - jedinstvenih božićnih ukrasnih medenjaka.

Uz mirise cimeta i drugih zimskih začina gospođa Ilonka Horvat nam u carstvu božićnih ukrasa otkriva tajne bajkovitih detalja kućica i sela. Ulovili smo je pri završnom ukrašavanju. A tomu su prethodile višednevne pripreme.

- Brzo napravimo tijesto ali mora odstajati 5 dana. Kada ispečemo tijesto, isto 5 dana mora stajati, pa onda možemo nanijeti boju ili ne moramo i tek onda možemo nanijeti tu masu s čim radimo na medenjacima.

Kći Sara Rebeka neumorna je pomagačica u ovoj bajkovitoj radionici.

- Radila sam i zvonca i srca ali najdraži su mi zvonca. Gledala sam prvo kako mama radi pa sam pokušala ponoviti.

Ovi ukrasi i kućice od medenjaka imaju posebnu baranjsku notu. Jer Ilonka je željela povezati uspomene iz djetinjstva s tradicijom baranjske čipke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!